2010


ON GAPS AND SILENT DOCUMENTS

9 tem 14 februari 2010
STUK kunstencentrum Leuven

In On Gaps and Silent Documents bevragen internationale kunstenaars de afwezigheid van documenten en data in archieven, databanken en geheugen(s). Wat ontbreekt er? Is het er nooit geweest of is het verwijderd? Bestaat er beschikbare informatie die door niemand wordt bekeken, gelezen of gebruikt? Archieven en databanken worden voornamelijk door die gaten en stille documenten bepaald. Sven Spieker zegt hierover: "Archives are less concerned with memory than with the necessity to discard, erase, eliminate". Archiveren is steeds selecteren en onthult dus ook de prioriteiten en blinde vlekken van de archivaris en zijn wereld en tijd.

Sinds het begin der tijden is ‘vergeten’ steeds de norm geweest, ‘herinneren’ was de uitzondering. In deze periode van dagelijks transformerende technologie en wereldwijde netwerken lijkt deze balans te verschuiven. Klopt het dat in onze door excessieve opslagcapaciteiten beheerste maatschappij alles obsessief bewaard wordt? De vraag dringt zich steeds meer op of we het recht hebben om zelf gaten te creëren, documenten 'stil' te maken en onze sporen te wissen. Privacy, intellectuele eigendom en censuur vragen vandaag andere en complexe oplossingen.

‘Nieuwe’ en ‘oude’ media en technologieën zoals het internet, websites, google, kranten, teksten, boeken, film & video, fotografie, partituren, geluid & muziek, telefoons, twitter, online nieuwsgroepen, printers, microfilm, licht, computers,... worden in On Gaps and Silent Documents ingezet om het thema vanuit verschillende (soms paradoxale) perspectieven te benaderen in ruimtelijke installaties, presentaties en voorstellingen.

Artefact is een initiatief van provincie Vlaams-Brabant
i.s.m. STUK kunstencentrum

Speciale dank aan de deelnemende kunstenaars, Wolfgang Ernst, Sven Spieker, Charles Merewether, Viktor Mayer-Schönberger en Rony Vissers voor hun inspirerende teksten en ideëen.

 

download (pdf) brochure 2010