Vilgiskoddeoayvinyarvi: Wolf Lake on the Mountains, 2017

© Justin Bennett. Vilgiskoddeoayvinyarvi: Wolf Lake on the Mountains, 2017. Photo: Justin Bennett

Vilgiskoddeoayvinyarvi: Wolf Lake on the Mountains, 2017

Justin Bennett

De docu-fictie-installatie Vilgiskoddeoayvinyarvi vertelt het verhaal van het Kola Super-Deep Borehole,  het diepste door de mens gemaakte gat in de aarde, meer dan 12 km diep. Als Sovjetonderzoeksproject tijdens de Koude Oorlog had het tot doel informatie te verzamelen over de geologie van de aarde.Het maakte ook deel uit van Project Globus, een netwerk van seismische stations die een waarschuwingssysteem moesten vormen voor natuurrampen, maar ook nucleaire testen van de vijand moesten registreren. Na de val van de Sovjet-Unie werd het project langzaamaan stopgezet en de site werd verlaten in 2008.  

De geologische strata die zichtbaar zijn in de boorkernen van het boorgat vertellen het verhaal van de vorming van de aarde en de ultra-trage processen die plaatsvinden in de aardkorst. De confrontatie met die geologische tijdsduur plaatst de menselijke ontwikkeling en vooruitgang in een ander daglicht. Tegelijkertijd brengt het boorgat, het idee van zo diep in de aarde te boren, de verbeelding van evangelische Christenen op hol met beelden van de hel en Dantes afdaling naar het Inferno. De geluiden en het geschreeuw uit de diepte van het boorgat circuleerden een tijdlang op het internet, waar de opnames –wellicht een montage van geluiden uit horrorfilm-  de schijn hoog hielden dat ze afkomstig waren van de Russische wetenschappers.

Justin Bennett verwerkte de feitelijke gebeurtenissen van het Kola Super-Deep Borehole in een multimediale installatie waarin we kennismaken met Viktor Koslovsky, een geoloog die aan het onderzoeksproject werkte tot het werd opgedoekt. Sindsdien is Viktor altijd ter plaatse gebleven om er zo goed en zo kwaad als mogelijk het werk verder te zetten. Hij vertelt de historiek van het Kola Borehole, en plaatst het in relatie tot andere projecten uit de Koude Oorlog, tot de geologie en geschiedenis van de streek, en tot zijn eigen tragische levensverhaal. Hij leidt ons rond in de ruïnes van de site, toont ons zijn woonverblijf, het kleine laboratorium en natuurlijk het boorgat zelf. Hij geeft uitleg over zijn werk, waarbij hij luisterend naar de vibraties die diep van het binnenste van de aarde komen verbanden legt tussen geologie, mythes uit het Sami-sjamanisme en toekomstvoorspelling.

Samen met de videobeelden en geluidsinstallatie wordt een selectie van Viktors tekeningen, grafieken en historisch fotomateriaal getoond.


Justin Bennett (UK)
°1964

Justin Bennett is een kunstenaar die met beeld en geluid werkt. Hij studeerde beeldhouwkunst en elektronische muziek en in zijn praktijk combineert hij aspecten van geluid met ruimtelijke werk. Zijn geluidswerken combineren opnames op locatie met de resonanties van gebouwen en materialen. Hij gebruikt die opnames vaak samen met gesproken tekst om het publiek mee te voeren in een verhaal of om op een subtiele manier hun waarneming van een plek te beïnvloeden. Bennett maakt werken voor de publieke ruimte alsook voor galeries, musea en concerthuizen. Zijn meest recente projecten zijn onder meer: Multiplicity (2017) een residentieproject bij Overtoon, Brussel,  Blueprint (2015) een geanimeerde filmscore voor live improvisatie, Hyperforum (2014) een installatie in het Maxxi, Rome, Secret Garden (2014) een geluidswerk voor mobiele apparaten in het Amstelpark, Amsterdam, Dream Map (2013) een audiogids voor Sao Paolo, Brazilië of Telettrofono, een geluidswandeling op Staten Island, in opdracht van het Solomon R. Guggenheim museum, NYC, 2012. Bennett werkt vaak samen met andere kunstenaars zoals BMB con., HC Gilje, Vermeir & Heiremans, Renate Zentschnig. Hij wordt vertegenwoordigd door Jubilee in Brussel.

Dit werk is een commissie van Dark Ecology en Sonic Acts, Amsterdam. Met dank aan Jubilee en het Mondriaan Fonds.

13 februari - 1 maart

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za 
14:00 - 22:00
zo - di 
14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief