THIS RARE EARTH - STORIES FROM BELOW

Home » THIS RARE EARTH - STORIES FROM BELOW

THIS RARE EARTH - STORIES FROM BELOW

 Op 13 februari 2018 start de nieuwe editie van Artefact, een tentoonstelling en festival waarin hedendaagse kunst, actualiteit en maatschappelijke uitdagingen elkaar vinden. Centraal staan hedendaagse kunstpraktijken die zich op poëtische, kritische en onderzoekende wijze verhouden tot een complex onderwerp, een ‘wicked problem’, een thema dat ons allen verbindt of verdeelt.


Met
This Rare Earth — Stories from Below  duikt Artefact ondergronds, speurend naar de geologische materialen die zich onder de aardkorst verbergen. We gaan op zoek naar de verhalen die verteld worden door die geologische materialen, conflictmineralen en -metalen en zeldzame aardelementen. De kunstwerken onderzoeken de politieke, economische en ecologische implicaties van hun circulatie; van ontginning, verwerking en handel tot gebruik, afval en recyclage. En ze verbinden het aardse met het kosmische: ‘as above, so below’.


Specifieke aandacht gaat uit naar praktijken van kunstenaars die op een zeer directe en geëngageerde wijze omgaan met het thema. Ze kaarten op innovatieve manier on(der)belichte facetten aan, creëren nieuwe narratieven of reiken alternatieve concepten aan. Zo dragen ze stuk voor stuk bij tot een ander begrip van of perspectief op de verbondenheid tussen mens en mineraal, tussen lichaam, aarde en kosmos.


Met werk van Otobong Nkanga (NG), Ilana Halperin (US), Julian Charrière (CH), Justin Bennett (UK), Cecilia Jonsson (SE), Prabhakar Pachpute (IN) & Rupali Patil (IN), Maarten Vanden Eynde (BE), Unknown Fields (AU/UK), Füsun Türetken (TR), Lise Autogena (DK) & Joshua Portway (UK), Susanne Kriemann (DE), Lara Almarcegui (ES), Sissel Marie Tonn (DK), Milo Rau (CH), Ursula Biemann (CH) & Mo Diener (CH), Egill Sæbjörnsson (IS), Kirstie van Noort (NL) & Xandra van der Eijk (NL)

Curatoren
Karen Verschooren & Ils Huygens (Z33)


Artefact is een initiatief van de Provincie Vlaams-Brabant i.s.m. Stad Leuven en wordt ondersteund door KU Leuven in het kader van Kunst en Wetenschap.