The opera of prehistoric creatures

© D.Van Den Heuvel

The opera of prehistoric creatures

Marguerite Humeau (FR)

The opera of prehistoric creatures is een opera met het gereconstrueerde geluid van prehistorische mammoeten, varkens en walvissen. Een reconstructie bleek problematisch, aangezien stembanden enkel zacht weefsel bevatten en dus niet bewaard blijven. Het enige wat de tijd overleeft, is het skelet. De inwendige delen kunnen enkel indirect gereconstrueerd worden. Marguerite Humeau heeft meer dan een jaar lang gesprekken gevoerd met paleontologen, zoölogen, radiologen en andere wetenschappers om die moeilijke opdracht met zoveel mogelijk wetenschappelijke kennis te realiseren. Advies van experts en voorspellingen werden gebruikt om de geluiden van een Mammoth Imperator (-4,5 mya), een Entelodont aka Terminator Pig (-25 mya) en een Ambulocetus ‘Walking whale’ (-50 mya) weer te geven.

Marguerite Humeau gebruikt design om manieren te ontdekken waarop kennis gegenereerd wordt in de afwezigheid van bewijs. Humeau verweeft feitelijke gebeurtenissen tot speculatieve verhalen. Daarvoor laat ze het onbekende uitbarsten op een ontzagwekkende manier. Haar werk maakt deel uit van de permanente collectie van het MoMa in New York. 

LEFT TO RIGHT/ ENTELODONT, “HELL PIG”, -25M YEARS AGO; AMBULOCETUS, “WALKING WHALE”, -50M YEARS AGO; MAMMOTH IMPERATOR, -4,5M YEARS AGO 

STUK Studio
13 - 23 februari

gratis

wo - za 14:00 - 22:30
zo - di 14:00 - 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief