Paleo-camera

© M.Gatton

Paleo-camera

Matt Gatton (US)

Op een dag was er kunst. Wat is er gebeurd? Hoe is iemand op het idee gekomen van representatie? De Amerikaanse kunstenaar Matt Gatton probeert met zijn Paleo Camera Obscura theorie uit te leggen hoe de oermens kunst is gaan maken. Hij zegt dat mensen 40.000 jaar geleden beelden moeten hebben gezien op de wanden van de tenten waarin ze verbleven. Die projecties ontstonden door natuurlijke camera obscura's. Wat zijn dat? Camera obscura's zijn beelden die binnen in een ruimte kunnen ontstaan als er zich gaatjes bevinden tussen de kant van een wand waar er veel licht is en de kant waar er bijna geen licht is. Door het gaatje ontstaat een bundeling van licht van buiten naar binnen en dit vormt dan een projectie. Wat er buiten gebeurd zie je dan meteen binnen in geprojecteerd, alsof je naar een film kijkt. Matt Gatton zegt dat de oermens door die projecties te zien geïnspireerd is geraakt om die beelden na te gaan tekenen. Volgens hem is zo kunst ontstaan. Matt Gatton gaat dit principe demonstreren door een tent te bouwen in de Bib Leuven.

Matt Gatton reconstrueert zijn Paleo Camera Obscura-tent. Gattons Paleo Camera Obscura Theorie is onder andere gepresenteerd aan de Universiteit van Lissabon, de Vanderbilt-Universiteit, de Universiteit van Keulen, de Universiteit van Oxford, de Universiteit van Calabria en de Slovaakse Universiteit. 

APERTURE, INSIDE THE HIDE WALL ERECTUS, PALEOLITHIC TENT AND THE CAMERA OBSCURA EFFECT PALEOLITHIC DWELLING STRATEGY: A WALL OF HIDES DRAPED OVER A CAVE MOUTH | cOPRODucED BY STUK KUNSTENCENTRUM | cOuRTEsY MATT GATTON 

Bibliotheek Twee Bronnen
do 13 feb 2014 - zo 23 feb 2014openingsuren bib

gratis

openingsuren De Bib Leuven / Tweebronnen
ma 12:00-18:00
di 10:00-18:00
wo 12:00-18:00
do 12:00-20:00
vr 10:00-18:00
za 10:00-17:00
zo gesloten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief