Shalom Aleikoum (2013)

Shalom Aleikoum (2013)

Younes Baba-Ali (MA)

Shalom Aleikoum (letterlijk 'vrede zij met u') is een uitspraak waarin de woorden waarmee men in het Arabisch en het Hebreeuws elkaar begroet vermengd zijn. Dit werk van de kunstenaar wordt, buiten de orthografische verschillen of de relaties tussen beide culturen, een boodschap van vrede en is geïnstalleerd aan de ingang van de expositieruimte. Deze keuze bevraagt de relaties tussen het object (de deurmat) en de morele en religieuze aspecten van beide talen.

Younes Baba-Ali maakt kunst die onconventioneel, intelligent en kritisch is, meestal in de openbare ruimte of op niet voor de hand liggende plaatsen. Hij is een scherp observator en stelt pertinente vragen aan de maatschappij, het instituut, maar ook en vooral aan zijn publiek. Als een vrijdenker houdt hij de samenleving een spiegel voor en legt zo haar vastgeroeste gewoontes en dysfuncties bloot. Baba-Ali’s werk presenteert zich vaak als readymade, maar onder deze ogenschijnlijke eenvoud schuilt een complexe evenwichtsoefening. Als een kunstenaar-alchemist doseert en combineert hij techniek, gebruiksvoorwerpen, geluid, video en fotografie met politieke, sociale en ecologische vraagstukken. De resulterende installaties bewegen de nietsvermoedende toeschouwer tot stellingname. Baba-Ali schuwt de controverse niet en wordt daardoor vaak gedwongen om zijn kunst en haar bestaansrecht subtiel te onderhandelen met zijn omgeving. Ze is steeds context-specifiek en krijgt pas haar echte vorm in dialoog met het publiek. Het is ontregelende interventiekunst, die op een soms ironische wijze de toeschouwer met zichzelf en zijn omgeving confronteert. Baba-Ali schotelt mensen dilemma’s en taboes voor en daagt hen uit tot (re)actie. Zo maakt hij hen tot zijn medeplichtigen in een verdoken artistieke guerrilla die zowel het establishment als de gewone man in de straat verenigt.

Younes Baba-Ali, geboren in 1986 in Oujda (Ma), leeft en werkt in Brussel (Be) & Casablanca (Ma). 

Afgestudeerd van de Ecole Supérieure des Arts Décoratifs de Strasbourg (Fr) in 2008, en van de Ecole Supérieure d’Art d’Aix-en-Provence (Fr) in 2011, krijgt Younes Baba-Ali de prijs "Léopold Sédar Senghor" ter gelegenheid van de Afrikaanse Hedendaagse Kunst Biënnale van Dakar (SN) in 2012 en de prijs “Boghossian” in het kader van de Belgische Kunstprijs “Art’Contest” in Brussel (BE) in 2014. Hij neemt deel aan verschillende internationale tentoonstellingen en biënnales waaronderDigital Africa : The Future is Now, Southbank Centre, London (UK); Strange Paradoxe, MuCEM, Marseille (FR); Nass Belgica, Botanique, Brussel (BE); Where are we now?, 5de Marrakech Bienniale, Marrakech (MA); L’MAR9A, Voice Gallery, Marrakech (MA); Travail, mode d’emploi, Centrale voor Hedendaagse Kunst, Brussel (BE); Transaction Complete, FaMa Gallery, Verona (It); Dak’Art, 10de Afrikaanse Hedendaagse Kunst Biënnale van Dakar (SN); Regionale 12, Haus für elektronische Künste, Basel (CH); Taverna Especial, Sketch Gallery, London (UK); Brick & Mortar International Video Art Festival, Greenfield (USA); Loop” Video Art Festival, Barcelona (ES); No Signal Found, Arte Contemporanea Gallery, Brussel (BE); Flowers, Animals, Urbans, Machines, Appartement 22, Rabat (MA) en Desencuentros, Sabrina Amrani Art Gallery, Madrid (ES).

In samenwerking met Moussem

STUK Paviljoenenzaal
11 - 22 feb 2015

GRATIS

WO 11 FEB 17:00 - 22:00
DO 12 - ZA 14 FEB 14:00 - 22:00
ZO 15 - DI 17 FEB 14:00 - 19:00
WO 18 - ZO 22 FEB 14:00 - 22:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief