DRONE STRIKES, 2013-2015

© Digital reconstruction of the scene of the strike in a 3D-model. Düsseldorf, May 21, 2013. Photo: Forensic Architecture

DRONE STRIKES, 2013-2015

Forensic Architecture

Dat werk is prachtig (ref. werk Francis Alys), maar een nieuwe generatie kunstenaars en politiek bewogen mensen vraagt zich hardop af of poëzie alleen nog wel voldoende is.
Juha  van ‘t Zelfde in 'Over bunkers en bitcoins – een tweegesprek’, Tubelight, 95

Het Drone Strike onderzoek van Forensic Architecture is een reeks case studies waarin oorlogsvoering door drones vanuit een ruimtelijk perspectief onderzocht wordt. Het doel was om de weinig begrepen architecturale dimensie van dit soort aanvallen beter te begrijpen.

Het onderzoek omvatte een ruimtelijke analyse van een selectie drone-aanvallen in Pakistan, Gaza en Yemen. In Up in the Air worden twee cases gepresenteerd: een aanval in Mir Ali op 4 oktober 2010 en één in Miranshah op 30 maart 2012, beide in Noord Waziristan, Pakistan. Eén van de overlevenden van de Mir Ali aanval, waarbij vijf mensen omkwamen, is een Duitse vrouw, die op dat moment in het huis woonde met haar man en 2-jarig zoontje. Samen met Forensic Architecture bouwde deze getuige een digitaal model van haar huis dat niet meer bestaat. Het maken van de digitale maquette creëert een link tussen architectuur, geheugen en vernieling. De analyse van de  Miranshah zaak focust op een videogetuigenis die uit Noord-Waziristan werd gesmokkeld om een drone-aanval te reconstrueren in tijd en ruimte en het voorval te onderzoeken. Het materiaal onthult veel meer dan de chaotische beelden van puin op het eerste gezicht vrijgeven. 

Meer info over Drone Strikes

 

Forensic Architecture (UK)

Forensic Architecture is een onderzoekproject gebaseerd in Goldsmiths, University of London. Het project verzamelde sinds 2011 een team van architecten, kunstenaars, filmmakers, activisten en theoretici om onderzoek te doen dat ruimtelijke analyses in juridische en politieke fora verzamelt en presenteert. Hun onderzoek levert bewijsmateriaal aan voor internationale vervolgteams, politieke organisaties, NGO's en de Verenigde Naties. Daarnaast doet het team kritisch onderzoek naar de geschiedenis en huidige staat van forensische praktijken in het articuleren van noties van publieke waarheid.

Forensic Architecture team: Eyal Weizman, Christina Varvia, Nick Axel, Francesco Sebregondi, Camila E. Sotomayor, Vere Van Gool, Shourideh C. Molavi, Gustav A. Toftgaard,  Dorette Panagiotopoulou, Jamon Van Den Hoek, Rosario Güiraldes, Hania Halabi, Jacob Burns, Mohammed Abdullah, Kent Klich, Ana Naomi de Souza, Susan Schuppli, Chris Cobb-Smith, Marc Garlasco

9 - 21 feb 2016

GRATIS

 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief