DRONE SURVIVAL GUIDE, 2012-ongoing

© Ruben Pater

DRONE SURVIVAL GUIDE, 2012-ongoing

Ruben Pater

I imagine twenty people, gathered around a large table, looking upwards, even if there are no feathers floating there; they are all the more confused and nervous because the thing that scares them is neither opposite (like an enemy you could kill) or beneath (like a trap which the secret police could foil), but somewhere above them, like an invisible threat, insubstantial, inexplicable, uncatchable, unpunishable, and mischievously mysterious.
Milan Kundera, La Fête de l’insignifiance, Ed. Gallimard, Paris, 2014, p.93 In Cataloog Villa Empain expo

Onze voorouders konden een roofvogel al van veraf herkennen aan hun silhouet. Zijn wij zelf nog in staat om de roofvogels van vandaag te herkennen? De Amerikaanse Luchtvaartautoriteit (FAA) heeft in 2012 voorspeld dat er binnen 20 jaar zo'n 30.000 drones boven Amerika zullen vliegen. Als deze elektronische roofvogels van de toekomst wijdverspreid zullen zijn, moeten wij ze leren herkennen. Deze gids is er om onszelf en toekomstige generaties vertrouwd te maken met een veranderende technologische omgeving. Dit document bevat de silhouetten van de meest gebruikte drones van nu en de nabije toekomst. Bij elke drone wordt aangegeven welk land ze gebruikt en of de drone kan worden gebruikt voor surveillance of aanvallen. Alle drones zijn naar schaal getekend om de groottes inzichtelijk te maken. In dit document staan zowel commerciële drones van minder dan een meter tot grote militaire drones zoals de Global Hawk van 39,9 meter lengte. De gids zelf is gedrukt op papier met een reflecterende laag, zodat hij gebruikt kan worden om zonlicht te weerkaatsen in de camera van de drone. Het spiegelende materiaal herinnert ons er ook aan dat drone surveillance uiteindelijk mensen zijn die elkaar bekijken.

De Drone Survival Guide is bedacht en ontworpen als burgerinitiatief zonder winstoogmerk, en tot stand gekomen zonder steun van overheden of het bedrijfsleven met het doel om informatie voor een breed publiek beschikbaar te maken. Op de website kan de gids gratis worden gedownload en uitgeprint. Lezers van de site hebben zelf vertalingen beschikbaar gesteld in meer dan 30 talen, allemaal gratis te downloaden op de site: www.dronesurvivalguide.org


Ruben Pater (NL)
°1977, Gouda

Onder de naam Untold Stories doet Nederlands grafisch ontwerper Ruben Pater visueel verslag over geopolitieke vraagstukken. Hij initieert zelf projecten waarin onderzoek leidt tot beeldende verhalen voor een breed publiek. Zo zoekt hij naar nieuwe relaties tussen grafisch ontwerp en journalistiek. Ruben Pater volgde de masteropleiding grafisch ontwerpen aan het Sandberg instituut in Amsterdam, en geeft les aan de KABK in Den Haag.

9 - 21 feb 2016

GRATIS

 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief