INSTALLATION, 2016

Technology Pioneer 2015 | Paolo di Trapani (CoeLux)

INSTALLATION, 2016

Paolo Di Trapani/Coelux

Simulating the sky is “a prestige game”, Di Trapani says. “You have to manage it very precisely or it doesn’t work.” The task is to do just enough to trick the brain into believing the skylight is real. 
Cabinet magazine, Issue 55, Fall 2014, p.40

 

In Artefact 2016 presenteren prof. Paolo Di Trapani en Coelux een ruimtelijke installatie waarin lucht en zonlicht worden gerecreëerd, en die aanvoelt alsof licht binnenvalt door een natuurlijk dakraam.  De installatie combineert een warme gerichte component die instaat voor de zon, met een systeem dat een blauwe diffusie creëert en dus de perceptie oproept alsof er zich een oneindige ruimte boven het raam bevindt. Bewust van het feit dat dit niet kan – de kamer werd geplaatst in het midden van een besloten ruimte – wordt de bezoeker uitgedaagd om ervaring aan weten te koppelen; dat wat hij voelt te verbinden met dat wat hij weet. Naast de evidente commerciële doeleinden voor dit Coelux product, poogt Di Trapani de waardering voor het natuurlijke, dat wat voorbijgaat aan begrip en representatie, te verhogen: “(…) the intention is not to make a deceptive, Truman Show-style replica of nature, but something more akin to theatre or a work of art: a consensual illusion that deepens our appreciation and understanding of the real thing” zegt hij in een interview met Cabinet Magazine. Di Trapani schrijft zich zo in in de geschiedenis van pogingen om artificieel daglicht te recreëeren; van incandescent elektrisch licht naar de TL buis en LED licht, en de lucht; van de fresco schilders uit de Renaissance tot Karen Kristin’s trompe l’oeil’s. Want dit is wat Di Trapani leerde: “to believe in artificial daylight, you must believe it comes from the sky.” 

Interview WIRED

Paolo Di Trapani (IT)
°1962, Sondrio

Paolo Di Trapani is een fysicus, een professor in optica aan de Insubria Universiteit in Como, Italië en het Hoofd en de CEO van CoeLux srl. Naast zijn academische activiteiten, creëerde Di Trapani in 2001 een theatrale performance genaamd Di Luce In Luce. De performance leidde een breed publiek door een indoor, fysieke reconstructie van spectaculaire optische atmosferische fenomenen. Als vervolg hierop ontwikkelde Di Trapani CoeLux®, een technologie die instaat voor de artificiële reproductie van de lucht en zon.  CoeLux® won, onder andere, de LuxAward 2014 als “the light source innovation of the year” en de WEF “Technology Pioneers 2015”.9 - 21 feb 2016

GRATIS 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00
10 -21 feb
wo - za 14:00 – 22:00
zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief