INWARD PRACTICE, 2014

Foam Talent 2015: Sjoerd Knibbeler

INWARD PRACTICE, 2014

Sjoerd Knibbeler

De installatie Inward Practice toont een stuntpiloot die zijn vluchtroutine probeert te internaliseren. Hij gebruikt zijn lichaam als vliegtuig, en memoriseert fysiek de routine door het nabootsen van de verschillende loops, spins en tuimelingen. Zonder toestel vliegt hij in gedachten om elk mogelijk detail van de beweging te visualiseren. Het vliegtuig, op perfectie afgestemd, moet hij naar zijn hand zetten, de krachten in het luchtruim beheersen, en de grenzen van zijn menselijke kunnen aftasten.

De video-installatie op twee schermen wordt aangevuld met een tekening van de vlucht, die gebruikt wordt om de routine in te oefenen. Zoals bij dansnotities, gebruiken stuntpiloten een notitiesysteem om hun vluchtpatronen te schetsen en over hun bewegingen in de lucht te communiceren. 

Interview FOAM 
Review metropolis M

 

Sjoerd Knibbeler (NL)
°1981, Weert

Sjoerd Knibbeler is een Nederlands beeldend kunstenaar, die woont en werkt in Amsterdam. In zijn praktijk combineert hij fotografie, video- en installatiewerk. Inspiratie haalt hij uit natuurlijke fenomenen zoals wind, luchtbeweging en klimatologische omstandigheden, en onderwerpen zoals vliegen, vliegtuigen, aërodynamica en klimatologie. Sjoerd Knibbeler is lid van het fotografiecollectief Piece of Cake. Hij studeerde aan de Koninklijke Kunst Academie, Den Haag, en wordt vertegenwoordigd door LhGWR in Den Haag.

9 - 21 feb 2016

GRATIS 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00
10 -21 feb
wo - za 14:00 – 22:00
zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief