MATILDA, 2014 (Artefact reproduction, 2016)

© Alicia Framis, Matilda, 2014, duif, fototoestel, kleden, 30 x 25 x 25 cm. Courtesy van de kunstenaar en Barbara Gross Gallery, Munich

MATILDA, 2014 (Artefact reproduction, 2016)

Alicia Framis

Matilda is een opgezette duif, uitgerust met een videocamera. In de 19de en het begin van de 20ste  eeuw werden postduiven intensief ingezet voor het verdelen van de post wat vooral erg nuttig bleek in tijden van oorlog voor het verzenden of overbrengen van telegrammen die gevoelige informatie bevatten. Hoewel luchtfotografie door duiven nooit een uitgebreide praktijk werd, kunnen deze diertjes, uitgerust met miniatuurcamera’s gezien worden als de historische voorlopers van de hedendaagse drones. Naast het eigenlijke gebruik van postduiven in militaire context als bewakingsmiddel en om informatie te verzamelen, waren zij inderdaad onbemande luchtvoertuigen. Het historisch belang van de duif had er misschien geheel anders uitgezien moest de vooruitgang op het vlak van luchtvaart niet zo sterk zijn geweest.

 

Alicia Framis (ES)
°1967, Barcelona

Alicia Framis is een Spaanse kunstenares die woont en werkt in Amsterdam en Barcelona. Ze vermengt geregeld architectuur, design en mode in haar performances en kunstwerken, die  de details van het dagelijkse leven in een stedelijke setting onderzoeken.  Daarnaast legt ze de klemtoon in haar werk op sociale dilemma’s om zo de toeschouwer aan te zetten tot interactie. Alicia Framis studeerde aan de Universiteit van Barcelona en de Ecole de Beaux Arts in Parijs. Ze vervolledigde haar master in het Institut d'Hautes Etudes, Paris en de Rijksakademie Van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ze wordt vertegenwoordigd door Annet Gelink Gallery. 

9 - 21 feb 2016

GRATIS

 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief