MEMORY STATION, 2015 (Artefact commission) // HANGING GARDENS, 2015

© Courtesy the artist

MEMORY STATION, 2015 (Artefact commission) // HANGING GARDENS, 2015

Bilal Bahir

In Memory Station bevraagt Bilal Bahir in een reeks van twintig tekenningen zijn eigen geheugen over de lucht van Bagdad, van kindertijd tot nu. De installatie is een documentaire, een onderzoek naar het luchtruim van zijn geboortestad dat doorheen de recente geschiedenis verschillende vliegende objecten heeft gehost. Bilal Bahir tekent de objecten die hij zag in de lucht, te beginnen van in zijn kindertijd: de mobiel aan zijn wieg, een vlieger, een papieren vliegtuigje, maar ook imaginaire vliegende objecten uit de wereld van de mythologie en populaire sprookjesverhalen zoals verteld door de moeders en grootmoeders. Toen de Golfoorlog begon, ontdekte Bilal als jong kind de donkere betekenis van vliegtuigen en raketten in de lucht. Zijn familie vluchtte van Bagdad naar het zuiden van het land. Verschrikt door de nachtelijke bomaanvallen verstopte Bilal zich vaak in de traditionele mantel van zijn grootmoeder. Het perspectief op de lucht dat hij als kind had, veranderde voor altijd door deze en de Amerikaanse oorlog. In Memory Station, is elke tekening een halte, een moment uit Bilal Bahir’s geheugen onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van zijn land. De tragedie van oorlog brengt hem bij de laatste halte: ballingschap.

Naast dit werk, gemaakt voor Up in the Air, presenteert Bahir een animatie van een vorige reeks tekeningen genaamd Hanging Gardens


Bilal Bahir (IQ/BE)
°1988, Baghdad

Bilal Bahir woont en werkt nabij Namen. In zijn œuvre, gebruikt Bahir een waaier aan verschillende technieken en media, waaronder installatiekunst, video’s, collages, tekeningen, sculpturen en objecten. Hij laat zich inspireren door de cultuur uit zijn geboorteland en door de conflicten die het verwoest hebben. Bilal Bahir werkt vaak in series die zowel verwijzen naar zijn kindertijd en traditionele en religieuze vertelsels als naar ballingschap en familiale ontheemding. Bilal Bahir studeerde beeldhouwkunst aan het Instituut voor Schone Kunsten in Bagdad (2008). 

9 - 21 feb 2016

GRATIS

 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief