NIMBUS D’ASPREMONT, 2012

Berndnaut Smilde - Making Clouds

NIMBUS D’ASPREMONT, 2012

Berndnaut Smilde

In de Nimbus series maakt Berndnaut Smilde wolken in een divers scala aan indoor locaties, van koolmijnen tot kathedralen. Nimbus wolken zijn wolken die neerslag brengen. Ze worden gekenmerkt door hun lage hoogte, relatief donkere kleur ten gevolge van de waterdruppels, en groot volume. Smilde’s Nimbus werken tonen een voorbijgaand moment van aanwezigheid in de specifieke locaties. Ze verwijzen zowel naar de fysieke staat van de locatie als naar een moment van openbaring dat hoop en kwetsbaarheid, verlies en wording, dreiging en ontlading verbeeldt. Hij speelt zo in op de betekenissen die doorheen de tijd werden opgehangen aan het fenomeen van wolken.

Smilde is vooral geïnteresseerd in het tijdelijke aspect van het werk. Het bestaat slechts voor een paar seconden vooraleer het opnieuw uit elkaar valt. Wat overblijft, is de foto; het document van iets wat gebeurde op die locatie en nu verdwenen is.

In Nimbus D’Aspremont speelt de architectuur van het D’Aspremont-Lynden kasteel in Rekem in Belgie een belangrijke rol voor het gevoel van het beeld. Smilde schrijft hierover in een interview met Claire Tinsley: “Het contrast tussen het originele kasteel en het vroegere gebruik ervan als militair hospitaal en instelling voor mentale gezondheidszorg is nog steeds zichtbaar. Men kan stellen dat de ruimte dienst doet als sokkel voor het werk.”

Artikel WIRED

 

Berndnaut Smilde (NL)
°1978, Groningen

Berndnaut Smilde is een Nederlands visueel of beeldend kunstenaar, wonend en werkend in Amsterdam. Smilde’s werk bestaat uit installaties, sculpturen en foto’s. Hij gebruikt zijn dagelijkse omgeving en ruimte als inspiratie, waarbij zijn interesse ligt in het temporele karakter van constructie en deconstructie. Artistiek legt hij de klemtoon op dualiteit. Zijn oeuvre bevraagt zowel binnen- als buitenkant, temporaliteit, de functie van materialen en architecturale elementen. Smilde behaalde een Master of Arts aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Hij wordt vertegenwoordigd door Ronchini Gallery.

9 - 21 feb 2016

GRATIS 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00
10 -21 feb
wo - za 14:00 – 22:00
zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief