A STUDY INTO 21ST CENTURY DRONE ACOUSTICS, 2015

© Ruben Pater

A STUDY INTO 21ST CENTURY DRONE ACOUSTICS, 2015

Gonçalo F. Cardoso & Ruben Pater

Onbemande luchtvaartuigen of drones zijn vandaag een hot topic. Vaak gaat het over het inzetten van deze technologie voor surveillance en aanvallen. Minder bekend is dat voor zij die in conflictgebied leven, het voortdurend geluid van de motoren een verwoestend psychologische effect heeft. Militaire drones vliegen op grote hoogte en worden vaker gehoord dan gezien. Zelfs de oorsprong van het woord ‘drone’ gaat terug naar geluid, meerbepaald het geluid van een mannelijke honingbij. Het geluid van drones in conflictgebied creëert soundscapes van terreur die urenlang kunnen duren. Het zoemen van de motoren genereerde al bijnamen zoals zanana in Palestina of bangana in Pakistan.

A Study into 21st Century Drone Acoustics is een auditief onderzoek door componist Gonçalo F. Cardoso (Discrepant records) en ontwerper Ruben Pater (Drone Survival Guide). Met wat voor motoren zijn drones uitgerust? Hoe klinken ze? Wat zijn de psychologische effecten van geluid in conflictgebieden? De geluidsinstallatie in Artefact is gebaseerd op veldopnames van 17 drone types, variërend van een kleine consumer drone to de grote militaire toestellen.

Meer info over Drone Accoustics

 
Ruben Pater (NL)
°1977, Gouda

Onder de naam Untold Stories doet Nederlands grafisch ontwerper Ruben Pater visueel verslag over geopolitieke vraagstukken. Hij initieert zelf projecten waarin onderzoek leidt tot beeldende verhalen voor een breed publiek. Zo zoekt hij naar nieuwe relaties tussen grafisch ontwerp en journalistiek. Ruben Pater volgde de masteropleiding grafisch ontwerpen aan het Sandberg instituut in Amsterdam, en geeft les aan de KABK in Den Haag.

9 - 21 feb 2016

GRATIS

 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief