Dataghost 2, 2016

Dataghost 2, 2016

RYBN.ORG

Het Franse collectief RYBN.ORG presenteert Dataghost 2, een werk dat in essentie de rationaliteit van technologische systemen bevraagt. Dataghost 2 is een introspectieve, recursieve en kabbalistische computermachine. Ze bestudeert continu elk geschreven bewijs van haar eigen interne activiteit, de logs. De activatie van die logs geeft aanleiding tot een reeks commando’s die krampachtig worden uitgevoerd.

De machine genereert en ontwerpt fragmenten code volgens de oude hermeneutische traditie van de kabbalah: de gematria. Daarbij worden alphanumerische transformaties, associaties en tekstvervangingen uitgevoerd om de verschillende soorten logs te interpreteren. Doorheen dat proces worden miljoenen commando’s gegenereerd, de meeste incoherent of non-functioneel. 

Maar soms en ondanks hun ketterse syntax, slagen sommige van de commando’s erin uitgevoerd te worden: de performatieve dimensie van de computertaal komt tot leven. Het is op dat moment dat de machine het ritueel van een digitale Golem oproept. Maar het ritueel brengt de machine in gevaar. De uit te voeren commando’s kunnen de geheugencapaciteit van de computer verzadigen, een definitieve stop veroorzaken in de software, of verschillende kritische limieten overschrijden die resulteren in het oververhitten van de elektronische componenten of de vernietiging van bepaalde fysieke onderdelen.

Die zelfdestructieve activiteit wordt onthuld door de continue print van alle verschillende commando’s in de tentoonstellingsruimte, tot het systeem definitief en onvermijdelijk stopt.


RYBN.ORG (FR)
°1999, Parijs

In 1999 wordt het interdisciplinaire artistieke onderzoeksplatform RYBN.ORG opgestart. Het collectief focust voornamelijk op economie en informatietechnologie. Zijn artistieke werk bestaat uit interactieve installaties, digitale of analoge visuele performances en doordringende computerkracht. Zijn praktijk omvat o.a. het schrijven van esoterisch geïnspireerde algoritmes, het binnenbrengen van suïcidale handelsmachines in de financiële markten, het verdraaien van neurale netwerken, het verstoren van dataverkeer en het jagen op geesten in de ruis van dataverkeer. Ze richten zich op het deconstrueren en het ondermijnen van de ideologie die achter het cybernetisch kapitalisme schuilgaat. 

     

21 FEB - 9 MAA 2017

GRATIS

openingsuren expo

21 feb: 19:30-23:00 (opening)
22 feb – 9 maa: 
wo–za  14:00-22:00 
zo–di  14:00-19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief