The Disappearance of Media / A Manifestation of Elephants, 2011 (Artefact reproduction)

DOM_DOKU_H264.mov

The Disappearance of Media / A Manifestation of Elephants, 2011 (Artefact reproduction)

Jens Brand

And their 2nd and 3rd stage of vanishing in presence of an artefact and many international guests, in honor of the remarkable Harry Houdini and his conducted disappearances of Jenny the Elephant and an anonymous animal trainer at the world famous New York Hippodrome on January 1918.

You can plainly see, the animal is completely gone.

H.H. 1917


De installatie The Disappearace of Media van Jens Brand brengt illusie in rechtstreeks verband met magie zoals begrepen in de context van goochelshows. Zijn werk kan gelezen worden als een ode aan Harry Houdini’s bekende voorstelling: De verdwijnende olifant uit 1918. Houdini was de eerste superster onder de magiërs in de tijd van mediacommunicatie. Ondanks zijn reputatie als slechte performer slaagde hij erin wereldwijd de aandacht te trekken dankzij zijn inzichten in hoe massacommunicatie werkt en zijn public relations strategieën. De installatie die in STUK getoond wordt, bestaat onder andere uit een one-man theatre waarin olifantjes uit klei op vraag verschijnen en verdwijnen.

Harry Houdini - The Vanishing Elephant Act
Solotentoonstelling Jens Brand - Voorkamer Lier, 26 nov 2011 - 22 jan 2012


Jens Brand (DE)
°1968, Dortmund

Het oeuvre van kunstenaar Jens Brand bestaat uit diverse installaties, muziekperformances en interdisciplinaire werken. Hij studeerde aan de kunstacademie in Münster en ging zich, onder invloed van Phil Niblock en de experimentele performances van Het Apollohuis toeleggen op de experimentele muziek en geluidskunst. Sindsdien creëerde hij een rijk oeuvre dat wereldwijd getoond wordt.  Jens Brand woont en werkt in Berlijn. Hij geeft les aan de kunstacademie in Kassel.


Dit werk werd gemaakt in opdracht van Rik De Boe en Peter Morrens / Voorkamer, Lier  | Constructie Magic Theatre Tobis Grewenig (Mechatronics) & Joost Summond (Hardware) | Andere constructie Joris Ribbens | Productie Glen Geerinck | Re-constructie voor Artefact Jasna Dimitrovska & Robrecht Ghesquière | Productie voor Artefact  Ilse Van Essche

21 FEB - 9 MAA 2017

GRATIS

openingsuren expo

21 feb: 19:30-23:00 (opening)
22 feb – 9 maa: 
wo–za  14:00-22:00 
zo–di  14:00-19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief