Ghost in the Cell, 2015

© COM ART Artefact BCL - Ghost In The Cell web © NN

Ghost in the Cell, 2015

BCL

In Ghost in the Cell, een installatie van het kunstenaarscollectief BCL, functioneren levende hartcellen als pars pro toto voor het idee van de creatie van een fysieke versie van het populaire Japanse digitale personage Hatsune Miku. Dat virtueel idool ontstond als de synthetische stem van een computerprogramma en groeide dankzij haar immense populariteit uit tot een personage dat een belangrijke rol speelt in de Japanse populaire en sociale cultuur. Als massa-gemedieerd, semi-levende entiteit vervaagt ze de ruimte tussen fysiek en virtueel idool.

In Ghost in the Cell wordt Hatsune Miku’s reële, levende lichaam gerepresenteerd door een kloppend hart, dat op zijn beurt gerepresenteerd is door levende hartcellen. Het kunstenaarscollectief BCL nodigde het publiek uit om een synthetisch genoom van Hatsune Miku samen te stellen op basis van het gemiddelde Japanse vrouwelijke genoom. Uit dat synthetisch genoom werden relevante onderdelen biologisch gesynthetiseerd en ingebracht in menselijke iPS-cellen, die tot slot ontwikkeld werden tot cardiomyocytes of kloppende hartcellen.


BCL
°2005, Tokyo

De Oostenrijkse kunstenaar Georg Tremmel (°1977) en de Japanse kunstenares Shiho Fukuhara (°1976) vormen sinds 2005 het duo BCL. Als collectief onderzoekt BCL de relaties, de congruenties en de verschillen tussen biologische en culturele codes, en dat aan de hand van artistieke interventies, social hacking en onderzoek.  Hun algemene interesse gaat uit naar de wisselwerking tussen kunst en wetenschap. Meer specifiek focust BCL op media kunst en biowetenschappen waarbij Tremmel en Fukuhara de sociale implicaties van de verspreiding en de toepassing van biotechnologie willen nagaan. In tegenstelling tot hun toekomstgericht en speculatief onderzoek bevinden hun projecten zich steeds in de hedendaagse sociale en maatschappelijke context. Georg Tremmel en Shiho Fukuhara wonen en werken in Tokyo.

     

Productie KU Leuven Campus Groep T / Veerle Bloemen 

21 FEB - 9 MAA 2017

GRATIS

openingsuren expo

21 feb: 19:30-23:00 (opening)
22 feb – 9 maa: 
wo–za  14:00-22:00 
zo–di  14:00-19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief