Gladiator, 2016 (Artefact commission)

© Hollington & Kyprianou. Digital composite using ITN news archive

Gladiator, 2016 (Artefact commission)

Hollington & Kyprianou

Elk jaar, voor de Minister van Financiën in Groot-Brittannië de begroting toelicht in het parlement, voert hij een ritueel uit. Hij verlaat zijn officiële residentie in Downing Street 11 met een rode ‘budget box’ en toont het aan de aanwezige pers. Het woord ‘budget’ stamt af van het Franse ‘bougette’ of kleine beurs, ooit voldoende om iemands persoonlijke rijkdom te bevatten. De rode aktetas bevat de Britse ministeriële documenten en zijn omlijnd met lood. Dit randje moest ervoor zorgen dat de aktetas overboord kon gegooid worden en zou zinken in geval van een overval. De rode ‘budget box’ werd voor het eerst gebruikt in 1860 door de Britse kanselier William Gladstone.
In hun nieuwe werk Gladiator recreëren Hollington & Kyprianou dit ritueel, zoals uitgevoerd in 2011 door ex-kanselier George Osborne, in een installatie die digitale compositie combineert met een theatertechniek die gebruik maakt van reflecties in glas, gekend als een ‘Pepper’s Ghost’. Beschouwd als de meest rechtse kanselier in de Britse geschiedenis omwille van zijn soberheidspolitiek, lijkt het volgens de kunstenaars wel gepast om digitale rook en spiegels te gebruiken om de performer van de ‘budget box’ te scheiden en dan terug bijeen te brengen in een spectrale omhelzing. Op één scherm wordt het ritueel herleid tot enkel de rode koffer die lijkt te zweven als in een levitatie-truc. Op het tweede scherm is de koffer verwijderd en zien we enkel de kanselier in al zijn expressiviteit. Zijn uitgestoken vuist doet denken aan een Romeinse keizer die op het punt staat te beslissen over het lot van een gladiator, of aan een goochelaar die een munt uit zijn mouw tevoorschijn zal toveren.


Hollington & Kyprianou (UK)

Simon Hollington en Kypros Kyprianou werken al vijftien jaar als een kunstenaarscollectief samen. Hun praktijk bestaat uit installaties, video’s, publicaties, performances, en site-specifieke interventies. Ze verstoren moedwillig tegenstrijdige geschiedenissen, vergelijken en combineren op subjectieve wijze elementen om hiermee nieuwe narratieven te creëren, die tegelijkertijd grappig en verontrustend zijn. In hun diverse oeuvre onderzochten ze o.a. de verhouding tussen science fiction en science fact; revolutionaire politiek en magie; tijdreizen en militair ontwerp; branding en propaganda; kernenergie en pr industrie; en technologie en het onheimelijke. Hun werk vindt vaak een voedingsbodem in een historische context, is activistisch en exploreert de kracht van verhalen als manier om de scheiding tussen feit en fictie uit te dagen. Hollington & Kyprianou wonen en werken in Londen en Newcastle.

21 FEB - 9 MAA 2017

GRATIS

openingsuren expo

21 feb: 19:30-23:00 (opening)
22 feb – 9 maa: 
wo–za  14:00-22:00 
zo–di  14:00-19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief