HEXEN 2.0, 2009-2011

HEXEN 2.0 Cybernetic Séance

HEXEN 2.0, 2009-2011

Suzanne Treister

The connections drawn within and among the cards are so mind-boggling to contemplate that it seems entirely appropriate to comprehend them within a magical system like the tarot.
The New York Times - Suzanne Treister: ‘Hexen 2.0’ - article by Ken Johnson, Jan. 31, 2013


HEXEN 2.0 is een verzameling van werken dat bestaat uit alchemistische diagrammen, een set Tarotkaarten, foto-tekst werken, een video en een website.

Specifiek aan de basis van HEXEN 2.0 lagen de Macy Conferences (1946-1953) die tot doel hadden een theorie van de menselijke geest te ontwikkelen. Een veelheid van wetenschappers verenigden zich over de grenzen van hun wetenschappelijke disciplines heen. HEXEN 2.0 kijkt tegelijkertijd naar verschillende filosofische, literaire en politieke antwoorden op de technologische vooruitgang zoals  Anarcho-Primitivisme en Post-Leftism, Theodore Kaczynski/The Unabomber, Technogaianism en Transhumanism, en traceert de ideeën van o.a. Thoreau, Warren, Heidegger en Adorno in relatie tot utopische en dystopische visies van de toekomst afkomstig uit science fiction literatuur en film.

De diagrammen in HEXEN 2.0 kan men benaderen als uitgebreide mindmaps die alle inhoudelijke connecties samenbrengen. Delen hiervan werden opnieuw opgetekend en verzameld in een eigenzinnig ontworpen set Tarotkaarten. Traditioneel bestaat een set tarotkaarten uit 78 kaarten: 22 kaarten die de Grote Arcana genoemd worden en de grote thema's uit het leven vertegenwoordigen, en 56 kaarten die de Kleine Arcana genoemd worden en die gewone personen en alledaagse gebeurtenissen vertegenwoordigen. In STUK wordt Treister’s Grote Arcana gepresenteerd. Zo neemt psycholoog, futurist en voorvechter van het gebruik van LSD voor therapeutische en spirituele verrijking Timothy Leary de plaats in van de Magiër terwijl Aldous Huxley, auteur van Brave New World, de rol van Zot op zich neemt. Elke kaart bevat een schat aan informatie, klaar om ontcijferd te worden door de bezoeker.

Het derde element dat in STUK gepresenteerd wordt, is de video. Het document toont het gemanipuleerde beeld dat de illusie wekt als ware de deelnemers van de Macyconferences betrokken in een séancesessie.

HEXEN 2.0 biedt samengevat een uniek overzicht van en inzicht in de moderne intellectuele en wetenschappelijke geschiedenis en de relatie tussen de verschillende kennissystemen die er door ontstonden. Het creëert een ruimte waar men de verschillende elementen kan gebruiken om mogelijke alternatieve toekomsten te bedenken. 


Suzanne Treister (UK)
°1958, Londen

Suzanne Treister begon haar carrière in schilderkunst, maar maakte aan het begin van de jaren negentig al snel naam binnen het door de digitale en nieuwe media geïnspireerde kunstenveld. Treister vindt haar inspiratie in opkomende technologieën, fictieve werelden in ontwikkeling en internationale samenwerkingsorganisaties. In haar werk maakt ze gebruik van verschillende media zoals video, internet, interactieve technologieën, fotografie, pen en waterverf. Ze ontwikkelde een rijk oeuvre dat berust op excentrieke narratieven en onconventionele onderzoeken die onderliggende structuren tussen macht, identiteit en kennis blootleggen. Haar projecten, die zich vaak over verscheidene jaren verspreiden, omvatten re-interpretaties van bepaalde historische en hedendaagse gebeurtenissen die het bestaan van onbekende militaire of paranormale krachten in de wereld onderzoeken. Treister studeerde aan de St-Martin’s School of Art en het Chelsea College of Art and Design in Londen. Ze wordt vertegenwoordigd door Annely Juda Fine Art London en P.P.O.W New York.

21 FEB – 9 MAA 2017

GRATIS

openingsuren expo

21 feb: 19:30-23:00 (opening)
22 feb – 9 maa:
wo–za  14:00-22:00 
zo–di  14:00-19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief