THE LONG NOW, 2015

© Verena Friedrich – THE LONG NOW Photo: Victor. S. Brigola

THE LONG NOW, 2015

Verena Friedrich

I do not suppose that there is any one in this room who has not occasionally blown a common soap-bubble, and while admiring the perfection of its form, and the marvelous brilliancy of its colours, wondered how it is that such a magnificent object can be so easily produced.
Sir Charles Vernon Boys (1890). Soap-Bubbles. Their colours and the forces which mold them


In Artefact 2017 stelt de Duitse kunstenares Verena Friedrich een poëtische installatie getiteld THE LONG NOW voor. Een machine creëert een zeepbel in een lucht-gecontroleerde kamer waar de bel zo lang mogelijk blijft rondzweven. Wanneer de bel barst, wordt een nieuwe gecreëerd. Als één van de klassieke vanitassymbolen staat de zeepbel traditioneel voor de vergankelijkheid van het moment en de fragiliteit van het leven. THE LONG NOW biedt de bezoeker de kans om dat wat normaliter slechts kortstondig bestaat, langdurig te observeren.

Met dit experimentele werk begeeft Friedrich zich op de breuk tussen technologie en magie. Sinds de zestiende en zeventiende eeuw wordt de zeepbel en zijn regenboogkleuren als een mirakel of wonder beschouwd. Het zijn dergelijke natuurlijke wonderen die aan de oorsprong lagen van een groeiende interesse in de wetenschap. Friedrich brengt de magie van de natuur en van het leven in een wetenschappelijke labo setting binnen.  


Verena Friedrich (DE)
°1981, Hanau

De Duitse artieste Verena Friedrich werkt in verschillende disciplines. Haar werk bestaat uit installaties waarin ze aan de slag gaat met organische, elektronische en sculpturale elementen. Als vertrekpunt fungeren zowel theoretisch onderzoek als praktische experimenten met verschillende materialen, vormen en functies. Haar werk wordt internationaal geëxposeerd en gelauwerd. Zo ontving ze de
International Media Award for Science and Art van ZKM Karlsruhe 2005; een speciale vermelding in de VIDA 13.2 Art and Artificial Life Awards; een ere vermelding in de Prix Ars Electronica 2015 en een jury vermelding in het Japan Media Arts Festival 2015. Ze was artist in residence o.a. in “SymbioticA – Centre of Excellence in Biological Arts” in Australia en aan het Max Planck Institute for Biology of Ageing in Keulen. Verena Friedrich studeerde aan de Universiteit voor Kunst en Design, Offenbach, de Academie voor Schone Kunsten, Wenen en de Academie voor Mediakunst in Keulen. Ze woont en werkt in Keulen.THE LONG NOW werd gecreëerd in de context van EMARE Move On in OBORO’s New Media Lab, Montréal, en een residentie in de Rustines|Lab, Perte de Signal, Montréal. Met de steun van het cultuurprogramma 2013 van de Europese Commissie, het Goethe Instituut, de Conseil des arts et des lettres du Québec en FACT Liverpool, UK.

21 FEB – 9 MAA 2017

GRATIS

openingsuren expo

21 feb: 19:30-23:00 (opening)
22 feb – 9 maa: 
wo–za  14:00-22:00 
zo–di  14:00-19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief