Stand Behind Me, 2013

"Stand Behind Me", Liz Magic Laser, 2013. Featuring Ariel Freedman.

Stand Behind Me, 2013

Liz Magic Laser

Voor de video-installatie Stand Behind Me liet Amerikaanse kunstenares Liz Magic Laser danser Ariel Freedman de lichaamstaal van verschillende internationale politici en hun speeches uit 2013 instuderen en opnieuw opvoeren. In de film zien we hoe Freedman met de rug naar het publiek plaatsneemt en richting de camera kijkt. Het publiek wordt zo de backdrop voor de performance. Een autocue geeft het script van elke speech die uitgebeeld wordt weer. Deze performances vonden plaats in Lisson Gallery, in Wiels, Brussel voor ExperienZ en in het National Palace of Culture, Sofia, voor Sofia Contemporary, Bulgarije.
In STUK wordt de video-installatie van de performance in Lisson Gallery getoond. Politici worden zo gepresenteerd als magiërs op het podium, hun lichaamstaal en speech gericht op het verkopen van  illusies aan het publiek.
Voor Stand Behind Me, net zoals voor Digital Face, 2012 bestudeerde Liz Magic Laser de effecten van lichaamstaal en bracht ze hedendaagse praktijken in verband met het werk van François Delsarte. Deze 19de eeuwse Franse musicus en leraar ontwikkelde een acteerstijl waarin de innerlijke emotionele ervaringen van de acteur gekoppeld werden aan een set gesystematiseerde poses en bewegingen. De Delsarte methode werd herhaaldelijk verkeerd geïnterpreteerd en verviel in melodramatisch poseren.


Liz Magic Laser (USA)
°1981, New York

De Amerikaanse kunstenares Liz Magic Laser brengt voornamelijk performances en video interventies in semi publieke ruimtes. De hal van een bank, filmtheaters of nieuwsruimten fungeren vaak als podium voor haar werk. Daarnaast werkt Laser vaak samen met mensen uit zeer verschillende beroepen, van dansers, en acteurs, tot dokters en leden van motorbendes. Liz Magic Laser studeerde aan Wesleyan University (BA, 2003) en Columbia University (MFA, 2008), en resideerde aan het Skowhegan School of Painting & Sculpture (2008) en Whitney Museum Independent Study Program (2009). Ze woont en werkt in Brooklyn, New York.

     

21 FEB - 9 MAA 2017

GRATIS

openingsuren expo

21 feb: 19:30-23:00 (opening)
22 feb – 9 maa: 
wo–za  14:00-22:00 
zo–di  14:00-19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief