Subsecond Flocks — When you startle awake at four in the morning it’s not because you’re feeling happy, 2016

© Femke Herregraven, Subsecond Flocks – When you startle awake at four in the morning it’s not because you’re feeling happy, 2016, 2016, detail, Neoliberal Lulz / Carroll/Fletcher, London (UK)

Subsecond Flocks — When you startle awake at four in the morning it’s not because you’re feeling happy, 2016

Femke Herregraven

In het werk van Femke Herregraven dat gepresenteerd wordt op Artefact staan de financiële markten en specifiek de praktijk van high frequency trading centraal. In haar werk geeft ze deze ultrasnelle financiële transacties een materiële vorm en fysieke aanwezigheid.
Subsecond Flocks onderzoekt supersnelle financiële events waarin een algoritme een ritueel uitoefent getriggerd door emoties op sociale netwerksites. Zo zorgde een valse tweet op de gehackte account van Associated Press 'Two Explosions in the White House and Barack Obama is injured' voor een gigantische ‘crash’. In minder dan 2 minuten tijd ging toen 135,8 biljoen dollar in rook op.

Met dit werk tracht Herregraven dergelijke evenementen te vatten in een materiële en fysieke vorm door de creatie van fictieve financiële artefacten, die bestaan uit een onderling gelinkt systeem van elementen in een gesloten omgeving, een soort machine ecologie of ecosysteem. Zo functioneren ze als materieel bewijs voor de symbiose tussen menselijke paniek en geautomatiseerde mathematische rituelen.


Femke Herregraven (NL)
°1982, Nijmegen

Het multimediale werk van Femke Herregraven baseert zich op de spanning tussen het materiële en het digitale. Als kunstenaar is ze geïnteresseerd in de machtsstructuren en relaties tussen financiële markten, internationale wetgevingen, geopolitieke verhoudingen, ethiek en de wereldwijde klimaatverandering. Zo onderzoekt ze onder andere de geopolitieke infrastructuren en machtsverhoudingen en focust ze op de wereldwijde financiële sector. Herregraven confronteert de toeschouwer met controversiële politieke en economische narratieven. Via games, video’s, prints, tekeningen, installaties en sculpturen worden thema’s zoals internationale belastingontduiking (bv. Taxodus) op een speelse en luchtige wijze aangehaald. Femke Herregraven woont en werkt in Amsterdam. Ze wordt vertegenwoordigd door Future Gallery en bereidt momenteel een solotentoonstelling voor in Future Gallery, Berlijn. 

 

21 FEB - 9 MAA 2017

GRATIS

openingsuren expo

21 feb: 19:30-23:00 (opening)
22 feb – 9 maa: 
wo–za  14:00-22:00 
zo–di  14:00-19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief