Zero Magic, 2015-2016

© Goldin+Senneby, Zero Magic, 2016 Photo © Jean-Baptiste Beranger

Zero Magic, 2015-2016

Goldin+Senneby

A magician creates illusions, making us see things that don’t exist, that are not really happening. The word magic originates from magush (Persian), meaning “to be able” or “to have power.” In Zero Magic, the magic trick takes place on the financial markets.
- Goldin+Senneby

Voor Zero Magic, bestudeerde het Zweedse kunstenaarsduo Goldin+Senneby de economische en financiële wereld. Ze infiltreerden in een geheim hefboomfonds in de Verenigde Staten en recreëerden de ‘short selling’ praktijken (i.e. het verkopen van aandelen dat je niet bezit). In samenwerking met de magiër Malin Nilsson en de financiële socioloog Théo Bourgeron, ontwikkelden ze een magische truc voor de financiële markten die de capaciteit heeft om de waargenomen waarde van een bedrijf of een aandeel te ondermijnen en winst te maken. De magische doos in Zero Magic bevat het materiaal dat nodig is om deze financiële manipulaties uit te voeren en een reeks historische referenties aan andere controversiële magische trucs die in het echte leven werden uitgevoerd.

US Patent Application: Computer Assisted Magic Trick Executed in the Financial Markets


Goldin+Senneby (SE)
°2004, Stockholm

In 2004 vormen kunstenaars Simon Goldin en Jakob Senneby samen het duo Goldin+Senneby. In hun werk combineren ze het artistieke met financiële theorieën en performatieve methodes die vaak uit de magische wereld komen. Zo onderzoeken ze juridische, financiële en spatiale constructies en verdiepen ze zich in virtuele werelden, offshore bedrijven, withdrawal strategieën en subversieve speculatie. Door ideeën, elementen en theorieën van deze wereld in hun artistieke praktijk te gebruiken, willen ze de gevolgen van het laat kapitalistische systeem en het neoliberalisme benadrukken. Goldin+Senneby wonen en werken in Stockholm en Bangalore.

21 FEB - 9 MAA 2017

GRATIS

openingsuren expo

21 feb: 19:30-23:00 (opening)
22 feb – 9 maa: 
wo–za  14:00-22:00 
zo–di  14:00-19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief