Prospecting: A Geological Survey of Greys, 2017

© Cecilia Jonsson. Prospecting: A Geological Survey of Greys, 201.7 Photo: Bjarte Bjørkum

Prospecting: A Geological Survey of Greys, 2017

Cecilia Jonsson

Prospecting: A Geological Survey of Greys is een interdisciplinair kunstproject dat de verschillende grijstinten van 2.5 miljoen jaar oud primair gesteente onderzoekt.

Cilindrische stalen gesteente werden uit een 170 meter diep boorgat in Prestefjellet nabij Kirkenes in Noorwegen gehaald. De samples werden vervolgens naar The Geological Survey labo in Trondheim gebracht waar Jonsson ze onderwierp aan verschillende analyses en microscopisch onderzoek. Het resultaat van haar onderzoek is een doorsnede van biologie en geschiedenis, en wijst op het onderscheid tussen objectieve wetenschappelijke methodes en subjectieve invloeden. In STUK worden UV-prints op folie met daarop fotomicrografen van deze gesteenten gepresenteerd naast RGG prints, waarin 1000 foto’s van de stalen geordend werden volgens hun Rode, Groene en Grijze tonen, en een sculptuur gemaakt uit het primaire gesteente. In de resulterende kunstwerken legt Jonsson nieuwe verbanden tussen de microstructuur en mineralogische compositie van de steen met onze waarneming van kleur en licht en creëert zo een optisch spel van uitwisseling tussen de bezoeker, de werken en de ruimte.


Cecilia Jonsson (SE/NO)
°1980

Cecilia Jonsson is een interdisciplinaire kunstenares die de verbanden verkent tussen levende en niet-levende materie, zowel in haar methode van observatie als door het medium dat ze gebruikt. Geïnspireerd door methodes die gehanteerd worden in de natuurwetenschappen zijn haar werken vaak site-specifieke, artistieke interpretaties van natuurlijke fenomenen en processen. Haar projecten onderzoeken de fysieke en ideologische eigenschappen van ruwe materialen die fundamenteel zijn voor het menselijk bestaan, van hun oorsprong diep onder de grond tot hun ontginning, transformatie en globale exploitatie.

Cecilia heeft een MA in Fine Art van de Bergen Academy of Art and Design en het Nordic Sound Art program. Ze was artist in residence in diverse organisaties, zoals Triangle (Marseille), Fondazione Bevilacqua La Masa (Venetië), V2_ Institute (Rotterdam) en The Geological Survey of Norway (Trondheim). Haar werken werden internationaal tentoongesteld in onder meer Science Gallery Melbourne, Artspace MU (Eindhoven), National Taiwan Museum of Fine Arts, Museum of Natural History (Venetië) en Edifici Disseny Hub Barcelona. In 2014 ontving Cecilia de VIDA 16.0 International Awards prijs en in 2016 de Dutch Bio Art and Design Awards. In 2017 kreeg ze een Honorary Mention in de categorie Hybrid Art van de Prix Ars Electronica.

Dit project werd gesteund door The Dark Ecology project, The Arts Council Norway’s Cultural Fund and Fund for Sound and Image, The Norwegian State Exhibition Grant, The Association of Norwegian Visual Artist (NBK), Hordaland Municipality en Bergen Municipality. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met Hilde Methi en Sonic Acts, The Geological Survey of Norway (NGU), Lademoen Kunstnerverksteder (LKV) en Arctic Drilling.

13 februari - 1 maart

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za 
14:00 - 22:00
zo - di 
14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief