RAY, 2013-14

© Susanne Kriemann Ray, 2013-14 Photo/ Susanne Kriemann

RAY, 2013-14

Susanne Kriemann

No brightness enters from above, that in the open flits through even the deepest midnight; no moonlight can break through the cloud, no tomorrow can darkly announce its approach: All light is artificial light, although occasionally glistening, as for instance down at the reloading site, the “filling site”, the duct ramp on the inside of the mine (the mine surface is above the reloading site), or at the important stations, in workshops, above the main extraction drifts, but this light doesn’t reach far into the mine, a few meters of sallowness between lamp and lamp, and where the central lighting ends, the darkness is only penetrated by the light each person wears on their helmet.
Franz Führmann, Im Berg – Texte und Dokumente aus dem Nachlaß, 1993

 

In RAY onderzoekt Susanne Kriemann de connecties tussen licht, fotografie, straling en zeldzame aardelementen. In dit werk kijkt ze in het bijzonder naar gadoliniet, dat in de begindagen van elektrische lampen als een interessant materiaal werd beschouwd om gloeidraden van te maken, een techniek die echter snel achterhaald werd; om nu bijna 100 jaar later terug op te lichten in het gadolinium dat gebruikt wordt in onze smartphones.

RAY bestaat uit verschillende elementen.

Een radiogram, gepresenteerd op twee koperen staven, toont een beeld ontstaan door het blootstellen van fotografische film aan een rots die radioactief gadoliniet bevat, en dat in complete duisternis.

Een foto toont een rood granieten rotsblok dat gevonden werd in de buurt van Amarillo Ramp, het laatste land art project van Robert Smithson. Smithson overleed in een tragisch vliegtuigongeluk terwijl hij dat gebied in Noord-Texas aan het verkennen was. De rots zou daar geplaatst zijn door Nancy Holt terwijl ze de constructie van Amarillo Ramp verder afwerkte.

Acht foto’s geven een landschap nabij de Baringer Hillmijn weer. Baringer Hill is een geologische site in Centraal-Texas waar gadoliniet voor het eerst ontgonnen werd. De prints zijn gesolariseerd door het licht van een smartphone en worden getoond op een plaat van ruw koper, een element dat gegonnen wordt voor gebruik als elektrische geleider. Het chemisch proces waarbij radioactiviteit in de loop der tijd duidelijk wordt op fotografische film, doet denken aan koper dat oxideert en op die manier ook de verglijdende tijd toont. De drie werken worden verlicht door een LEDlamp die, zoals de vroegere gloeilampen, ook gadolinium gebruiken.


Susanne Kriemann (DE)
°1972

Susanne Kriemann is kunstenares en professor aan de Karlsruhe University of Arts and Design. Ze woont en werkt in Berlijn en Karlsruhe. Vanuit een onderzoekende houding belicht Kriemann in haar werk het medium fotografie in de context van sociale geschiedenis en archivering. Met fotografie als verlengstuk aanschouwt ze de wereld als een analoog ‘opnamesysteem’ voor processen die door de mens gecreëerd zijn. Dat bracht haar naar thema’s als radioactiviteit, ontginning, maar ook naar archeologie en landmarks. Daaraan gekoppeld vertoont ze in haar werk een bijzondere interesse in mediageschiedenis, met linken naar de geschiedenis van de militaire technologie.

Haar studies aan de State Academy of Fine Arts in Stuttgart in 1997, waar ze onder meer studeerde onder Joseph Kosuth en Joan Jonas, rondde ze af in 1997, waarna ze zichzelf inschreef in de École nationale supérieure des Beaux-Arts in Parijs in 2000. Haar werk werd internationaal getoond in onder andere Basel, Toronto, Shanghai, Wenen, Vancouver, Parijs, en Rotterdam. Daarnaast realiseerde ze ook zestien kunstenaarsboeken in de vorm van multiples. Ze nam deel aan diverse kunstenaarsresidenties, in Moskou, Stockholm, Caïro, en Wenen. Samen met Aleksander Komarov, is ze een van de oprichters van het kunstenaarsinitiatief AIR Berlin Alexanderplatz. Ze wordt vertegenwoordigd door de galeries Wilfried Lentz en RaebervonStenglin (2009–16).


13 februari - 1 maart

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za 14:00 - 22:00
zo - di 14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief