Thema

Home » Thema

Thema

Artefact is het jaarlijkse kunstenfestival van STUK waar (beeld)cultuur, actualiteit en wetenschappelijke uitdagingen centraal staan. Het programma bestaat uit een uitgebreide thematische tentoonstelling met internationale kunstenaars, aangevuld met voorstellingen en workshops. Niet alleen in STUK, maar ook in de Leuvense binnenstad. Daarnaast presenteert Artefact samen met Het Depot een uitgekiende muziekaffiche.

Blader hier door het programmaboek van Artefact

De Prehistorie van het Beeld is het thema van deze Artefact. De Paleo Camera Obscura Theorie (PCOT) van de Amerikaanse kunstenaar Matt Gatton is daarbij de leidraad voor een onderzoek naar de oorsprong van kunst. Binnen de paleontologie, de studie van het leven in vroegere geologische perioden, bestaan er verschillende theorieën die proberen te verklaren hoe de ‘vroege‘ mens kunst is gaan maken. Volgens die wetenschap- pers dienden grottekeningen zoals die van Lascaux in Frankrijk als toegang tot een andere wereld, werden ze gebruikt als deel van rituelen of waren het verhalende aanwijzingen en versterkten ze zo de sociale cohesie tussen mensen.

Matt Gatton, de bedenker van de PCOT, beweert echter dat de paleolitische mens een ‘voorbeeld’ heeft gekregen uit de natuur. Door smalle inkepingen in de verblijven van die mensen ontstonden natuurlijke camera obscura’s - projecties van een buitenwereld op een wand binnen een donkere ruimte. Gatton verklaart dat de mens geïnspireerd is geraakt door de geanimeerde beelden en die vervolgens is gaan natekenen. Hij fundeert zijn veron- derstellingen aan de hand van mathe- matische modellen die rekening houden met het aantal keer dat een natuurlijke camera obscura kan ontstaan binnen een bepaald gebied en de kans dat die gezien kan worden.

Binnen de tentoonstelling De Prehistorie van het Beeld stellen we de vraag hoe de Paleo Camera Obscura Theorie zich verhoudt tot hedendaagse kunst. Aan de hand van werken van kunstenaars trekken we een parallel en stellen we een paleontologische geschiedenis van het beeld voor.

Matt Gatton presenteert ook een werk in de expo. In de Bib Leuven bouwt hij een paleolitische tent na waarmee hij zijn theorie demonstreert.

Met de kunstenaars: Aernoudt Jacobs, Anna Barham, Apichatpong Weerastha- kul, Ben Rivers, Brassaï, Camille Henrot, Gábor Ösz, Geert Mul, Guy Königstein, Henri Michaux & Eric Duvivier, Ilona Gaynor, Jelle Feringa, Joachim Koester, Kianoosh Motallebi, Leïla Arenou & Naïmé Perrette, Marguerite Humeau, María García-Ibáñez, Marie Kølbæk Iver- sen, Matt Gatton, Salva Sanchis, Sascha Pohflepp, Chris Woebken & Jana Levin, Yvette Mattern.