RAINFOREST-workshop

© Antonin Matejovsky

RAINFOREST-workshop

De RAINFOREST - workshop, opgezet door Derek Holzer en Mads Bech Paluszewski-Hau, is een hedendaagse herinterpretatie van David Tudor's gelijknamige reeks composities uit de jaren 70. Het gebruikt speciale soorten geluidsomzetters om live geluiden door verschillende metalen objecten te sturen, waardoor de hele ruimte een orkest van resonerende stemmen wordt.

Tijdens het Artefact festival 2017 host STUK een RAINFOREST-workshop van 25 februari tot 1 maart, met de steun van de Danish Arts Foundation. Samen met Holzer en Paluszewski-Hau zullen 8 deelnemers samenwerken aan de bouw van installaties en repeteren voor een avondvullende voorstelling die toont welke geluidswereld er in alledaagse objecten schuilt.


Op dinsdag 28 februari geeft Jelle Van Zweden, onderzoeker faculteit Biologie KU Leuven, een lezing over De Magie van dierlijke signalen als onderdeel van RAINFOREST. 


DEELNEMERS 

Zoë Mc Pherson (België)
Zoë Mc Pherson is een  een Frans-Ierse producer en zangeres. Haar projectEmpty Taxi is het resultaat van een antropologisch benadering van hedendaagse elektronica. Daarbij bestudeert ze wereldwijde stammen en hun rituelen. Tijdens haar onderzoek maakt ze veldopnames die ze daarna in atmosferische en hypnotisch muziek vertaalt. Mc Pherson woont en werkt in Brussel.    

 

Joseph Sallis (Verenigd Koninkrijk)
Joseph Sallis werkt als technieker binnen de beeldende kunst aan de Universiteit van Newcastle. In 2001 studeerde hij af als visuele performer aan de Dartington School of Arts. In zijn werk staat zijn interesse voor ‘frequentie’ centraal. Dat uit zich onder andere door het gebruik van elastische tonaliteit, van ritmische dissonantie of van de interactie tussen elektronische vibratie en de resonante akoestische ruimte.  

Ben Tanghe (België)
Ben Tanghe is student geluidsingenieur in Antwerpen. Hij studeerde kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Daarna volgde hij avondlessen in muziekdesign aan KASKA DKO Antwerpen. Die keuze is het gevolg van een groeiende nood om te ontsnappen aan de beperkende natuur van popmuziek. Op dit ogenblik werkt Tanghe aan zijn eerste installatiewerk waarbij hij vertrekt van het concept van zwermen en groepsdenken.  


Sebastiano Aleo (Italië)

Sebastiano Aleo studeert Elektronische Muziek (Compositie) aan het Muziekconservatorium van Padua in Italië. In 2008 studeerde hij als beeldend kunstenaar af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Urbino, Italië. Daarnaast volgde hij van 2008 tot 2009 twee Visuele Kunstvakken, samen met Marjetica Potrc en Marguerite Kahrl, en studeerde hij Theoretische Filosofie met Giorgio Agamben aan luav, Universiteit van Venetië. Gedurende die jaren nam hij aan ook aan verschillende muziekworkshops deel. 

Hannes d'Hoine (België)
Hannes d'Hoine studeerde contrabas aan het Conservatorium van Antwerpen. Daarnaast is hij geïnteresseerd in elektronische muziek en heeft hij verschillende elektronische muziekinstrumenten, waaronder een modulaire synthesizer. Hij maakt onder andere muziek voor theater en dansperformances en speelt in een aantal bands, zoals Die Anarchistische Abentunterhaltung en Dez Mona. Sinds dit jaar studeert hij Muziekdesign aan de Antwerpse Academie voor Beeldende Kunst.   

Pascale Barret (België)
Als beeldend en performance kunstenaar gebruikt Pascale Barret tactiele, virtuele, wetenschappelijke en historische media om kwesties rond hybride identiteit aan te kaarten. Ze combineert en vervormt creatieprocessen met een duidelijk bewustzijn dat technologie onze perceptie van het zelf en de anderen verandert. Hoewel ze steeds naar het grotere geheel kijkt en ze problemen omtrent gender, dierlijkheid, artificialiteit, sensualiteit, agglomeraat en abstractie behandelt, zijn haar werken steeds gekenmerkt door poëzie en zelfspot.

Gillis Van Der Wee (België)
Studeert momenteel Muziekdesign aan het RITCS in Brussel. Vorig jaar studeerde hij na drie jaar af in Hedendaagse en Experimentele muziek aan de muziekacademie van Sint-Joris-Weert. Zijn leraar Jasper Vanpaemel introduceerde hem tot de wereld van experimentele muziek en tot muziekdesign in Max MSP, een softwareprogramma dat door zijn breed scala aan mogelijkheden een belangrijke tool tijdens de Rainforestworkshop zou kunnen zijn. 

Jeroen Vandesande (België)
Jeroen Vandesande volgde een opleiding aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Sint Lucas Gent en werkt sinds 2006 als geluidskunstenaar. Naast performances creëert hij klankinstallaties en werkt hij regelmatig samen met professionele muzikanten en uitvoerders. In 2008 presenteerde hij o.a. in de Witte Zaal en tijdens festival Happy New Ears een creatie voor no-input mixer en twee snaarinstrumenten. Deze compositie bestond voornamelijk uit een set-up waarbinnen de twee spelers op hun eigen muzikale intuïtie en vindingrijkheid aangewezen waren om tot boeiende resultaten te komen. Jeroen presenteerde zijn werken in verschillende kunstencentra en concertzalen in Gent, Brussel, Kortrijk, Hasselt, Eindhoven, Utrecht, Maastricht, Leeuwarden, Osnabrück, Berlijn en Washington DC.

 

Met de steun van Danish Arts Foundation 
 

STUK Labozaal
za 25 feb 2017 - wo 1 mrt 2017doorlopend

GRATIS

workshop open voor het publiek
25 feb - 1 maa 14:00 - 18:00

performance 
1 maa 20:00 - 22:00 

Lezing: De Magie van dierlijke signalen 
Jelle Van Zweden
di 28 feb 20:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief