Onze levens kunnen als informatie worden opgeslagen, als een geheugen gevoed door elektronische impulsen. LIFE SUPPORT SYSTEMS: VANDA bevraagt de mogelijkheid om leven (in de vorm van pure data) na de dood mogelijk te maken.

De Vanda Hybrida orchidee, gebruikt omwille van haar inspirerende schoonheid en eenvoud, wordt overgezet naar een virtueel organisme in een 3-D omgeving. De virtuele plant weerspiegelt de karakteristieken van de echte plant en de veranderingen die hij ondergaat. Het wordt een onafhankelijke entiteit die zich steeds aan de omgeving kan aanpassen en na de dood van de orchidee oneindig in een digitale natuur kan verderleven.

De Poolse kunstenaar Mateusz Herczka bevindt zich met zijn werk op de kruising van kunst, artificiële intelligentie, biowetenschappen en dans. Zijn computervideo’s en installaties werden reeds vertoond in musea en op festivals als V2 in Rotterdam, Ars Electronica in Linz en het Tate Modern in Londen. Herczka doceert aan de Willem de Kooning Akademie en werkt als freelance software-ontwikkelaar voor audiovisuele projecten.