2010 


A CITY SHAPED

13 > 24 februari 2013
STUK kunstencentrum Leuven


ARTEFACT is het jaarlijkse kunstenfestival van STUK waar (beeld)cultuur, de actualiteit en maatschappelijke uitdagingen centraal staan. Het programma bestaat uit een uitgebreide thematische tentoonstelling met internationale kunstenaars, aangevuld met verdiepende lezingen en voorstellingen. Niet alleen in STUK, maar ook in de Leuvense binnenstad. Daarnaast presenteert STUK voor het eerst samen met Het Depot een uitgekiende muziekaffiche.

A CITY SHAPED kijkt met een kritische blik naar nieuwe aspecten van de hedendaagse en toekomstige stadsontwikkeling. Duurzaamheid en ecologie lijken ondertussen structurele parameters om na denken over de stedelijkheid van de toekomst. Leiden deze begrippen en aandachtspunten tot een nieuwe fundamentele visie op de stad en urbanisme? En is de impact ervan vergelijkbaar met de totale visies van bijvoorbeeld Le Corbusier, Haussmann, Ebenezer Howard, Walter Jonas, Archigram, Bauhaus, …? Het is duidelijk dat het duurzaamheidsconcept nieuwe accenten legt in de ontwikkeling van stedelijkheid, maar vaak blijken ecologische gevoeligheden ook reeds op te duiken in vroegere architecturale projecten en utopische visies op de stad. Het programma maakt ruimte voor ontmoetingen tussen verschillende posities en proposities binnen die complexe context.

De toekomstige stedelijke omgeving wordt in de eerste plaats vormgegeven vanuit verschillende beleidsniveaus: internationaal, nationaal, stedelijk, provinciaal, … Tijdens Artefact willen we deze visies in dialoog laten gaan met de stem van de kunstenaar, de individuele burger of de activist. Zij zijn vaak verantwoordelijk voor het toetsen van en ingrijpen op het ‘officiële’ stadsweefsel en gerelateerde natuurlijke, functionele, economische en sociaal-culturele aspecten.

logoarte2013.jpg.jpg
Artefact is een initiatief van provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met Stad Leuven