R.Singh

Architect en schrijver Carolyn Steel vertelt over het ontstaan van de stad en de cruciale rol die landbouw en de markt daarin speelde. Eten had en heeft een centrale plek in het stadsleven, maar veel stedelingen hebben geen idee hoe eten wordt geproduceerd, hoe gewassen eruit zien, hoeveel kilometers worden afgelegd voordat een stuk fruit op het bord ligt, of hoeveel eten wordt verspild. En hoewel we tegenwoordig toegang hebben tot een overvloed aan eten, een privilege dat tot voor kort slechts dat van een kleine elite was, prikt Steel de mythe van ‘goedkoop eten’ door: dat bestaat volgens haar niet: ‘If we truly value food, what would the world look like?’

Sinds haar afstuderen aan de universiteit van Cambridge combineert Carolyn Steel een praktijk als architect met het geven van colleges en onderzoek naar het alledaagse leven in steden. Ze geeft leiding aan werkgroepen Stedelijk Ontwerpen aan de London School of Economics, de London Metropolitan University en de universiteit van Cambridge, waar haar collegereeks Food and the City vast onderdeel vormt van het lesprogramma. Ze werkt als non-executive director bij het architectenbureau Cullum and Nightingale, was spreker op tedGlobal en heeft voor de BBC het televisieprogramma One Foot in the Past gepresenteerd. Ze schrijft voor allerlei publicaties over voedsel en de stad en houdt zich nu vooral bezig met het verder ontwikkelen van haar sitopia-concept, een stadsmodel waarin - uiteraard - voedselvoorziening een belangrijke rol speelt.

Na haar lezing gaat Steel in gesprek met Dirk Holemans, redacteur van het boek Mensen maken de stad, een verzameling essays rond de vraag hoe de stad tegelijkertijd kan groeien en meer solidair en ecologisch kan worden.

De lezing is in het Engels.