The Finite State Fantasia, 2016

© Image installation simulation © Tobias Revell

The Finite State Fantasia, 2016

Tobias Revell

Met The Finite State Fantasia creëerde de Britse kunstenaar en ontwerper Tobias Revell een immersieve installatie waarin een onzichtbare, intelligente machine een poging doet om de tentoonstellingsruimte in kaart te brengen. In The Finite State Fantasia scant een robot de galerijruimte. De machine beweegt hevig heen en weer, gebruikt sensoren om de afstanden te meten en botst op obstakels (bezoekers) in haar poging om de ruimte in kaart te brengen. Maar de machine is onzichtbaar, een simulatie. Als bezoeker nemen we enkel een vertaling van de ‘zintuigen’ van de machine waar; de flikkerende infraroodsporen en ultrasonische plaatsbepalers geprojecteerd op de muren van de tentoonstellingsruimte. In The Finite State Fantasia wordt de dissonantie getoond tussen de ‘magie’ van de technologie en de technologische realiteit. De installatie verklapt hoe het werkt, maar visualiseert en herinterpreteert dus tegelijkertijd de schijnbaar supernatuurlijke ‘zintuiglijke’ krachten van de machine.

Het werk werd gerealiseerd als een commissieopdracht voor Artefact en is de tweede STUK-KU Leuven coproductie, met steun van STRP. Het werk werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Tinne Tuytelaars van het KU Leuven Departement Elektrotechniek, Afdeling ESAT - PSI, Beeld- en Spraakverwerking. Na de presentatie in Artefact reist het werk verder naar Eindhoven waar het onderdeel is van het STRP Festival 2017 (24/03 - 02/04), en naar  Amsterdam waar het gepresenteerd wordt in De Brakke Grond in het kader van het FIBER Festival 2017 (11/05 - 14/05).
  


Tobias Revell (UK)
°1986, Hampshire

Tobias Revell is een Britse kunstenaar en ontwerper die op een kritische, geëngageerde wijze vraagstukken rond hedendaagse technologie, economie en politiek benadert. In zijn praktijk werkt hij zowel met film, mixed media als beeld terwijl hij ondersteunend theoretisch werk produceert in de vorm van lezingen, essays en papers. In zijn meest recente werk legt hij zich toe op de wisselwerking tussen mythologie, magie en hedendaagse technologie. Hij is Senior Lecturer in Critical and Digital Design aan het London College of Communication en combineert dat met verschillende posities als gastdocent. Hij werkt momenteel aan zijn doctoraat in het Design Department aan Goldsmiths, University of London en is een stichtend lid van het onderzoek- en consultancycollectief Strange Telemetry. Tobias Revell woont en werkt in Londen.

          

Concept en realisatie Tobias Revell | Ontwikkeling Alan Zucconi | Geluid Wesley Goatley | Ontwerp Installatie Jesse Jansens & Richard Kerkhofs

21 FEB – 9 MAA 2017

GRATIS

openingsuren expo

21 feb: 19:30-23:00 (opening)
22 feb – 9 maa: 
wo–za  14:00-22:00 
zo–di  14:00-19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief