Higgs

Jan Van den Berg : Higgs
Home » Higgs

Higgs

Theater Adhoc

'A mind-expanding tribute to Peter Higgs.' (The Scotsman)
'A storytelling session of genius.' (Broadway Baby)
'The power of a show delivered simply but with utter conviction cannot be understated. Likeable and charming, Jan van den Berg manages to capture the significance, enormity and relevance of his subject in an easily accessible way.' (Edinburgh Spotlight)

Theater- en filmmaker Jan van den Berg combineert in zijn voorstellingen de gebieden van wetenschap en kunst. Op een manier die doet denken aan de speelsheid van A short history of nearly everything van Bill Bryson maakt hij de grondprincipes achter grote ontdekkingen en complexe theorieën duidelijk, zonder de mens achter de wetenschap uit het oog te verliezen. Het liefst houdt hij zich bezig met de vraagstukken die het uiterste van zijn verbeeldingsvermogen vragen; de gebieden waar de wetenschap op welhaast artistieke wijze de grens tussen fictie en realiteit aftast.

In de lecture performance Higgs doet Van den Berg verslag van de jarenlange jacht op het Higgs deeltje. Zeven jaar volgde hij de zoektocht op de voet; vele malen daalde hij af naar de ondergrondse deeltjesversneller van CERN en sprak hij met Peter Higgs, de man die het bestaan van 'the God particle' voorspelde. Een voorstelling over de humor en tragiek van de oerknal, protonenporno en zwarte gaten.

In het licht van de meest recente Nobelprijs voor Fysica, wordt deze voorstelling natuurlijk nòg actueler. Peter Higgs en onze landgenoot François Englert mochten deze prijs in ontvangst nemen naar aanleiding van hun baanbrekende onderzoek dat ze sinds de jaren '60 voerden naar dit 'godsdeeltje'.

Aan het einde van de voorstelling interviewt Jan van den Berg elke avond een andere gast:
18/02: Albert De Roeck. Hij is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Antwerpen en tevens senior staff member bij CERN 
19/02: Filip Moortgat. Hij studeerde aan de Universiteit van Antwerpen en won in 2004 bij CERN de prijs voor de beste thesis van het jaar. Moortgat is momenteel verbonden aan CERN als fysicus.

Tekst en spel Jan van den Berg Vormgeving Hannie van den Bergh Regie Dirk Groeneveld Productie Stichting Theater Adhoc

www.theateradhoc.nl

STUK Soetezaal
di 18 feb 201420:30
wo 19 feb 201420:30

basis €14 | reductie €10

voorstelling in het Nederlands

Schrijf je in op onze nieuwsbrief