IMAGEs du MONdE VIsIONNAIRE (1963)

© E.Duvivier

IMAGEs du MONdE VIsIONNAIRE (1963)

Henri Michaux (BE), Eric Duvivier (FR)

Images Du Monde Visionnaire is het resultaat van een samenwerking tussen filmmaker Eric Duvivier en de Belgische schrijver, schilder en mysticus Henri Michaux. De film is geproduceerd door het Zwitserse farmaceutische bedrijf Sandoz als een educatief hulpmiddel om de visuele effecten van mescaline en hasj te demonstreren. De film is gebaseerd op Michaux’ ervaringen onder invloed van hallucinogenen, die hij documenteerde in zijn boeken. Volgens Michaux is de film er niet in geslaagd om de repetitieve beweging van de hallucinaties weer te geven die hij ervoer onder invloed van mescaline. Maar de film deelt verschillende kenmerken met enkele meer interessante experimenten van de avant-garde cinema in die tijd.

Henri Michaux was een eigenzinnige dichter, schrijver en schilder. Zijn werken zijn doordrongen van een gevoel van vervreemding: van anderen, maar ook van zichzelf.

Eric Duvivier maakte ongeveer 500 educatieve films, de meeste over psychiatrie. Zo ontdekt Duvivier de meest obscure plekken van de menselijke geest – door Michaux ‘l’espace du dedans’ genaamd. 

A HENRI MICHAUx FILM, DIRECTED BY ERIC DUVIVIER (1963) | suppORTEd BY SANDOZ LABORATORY, SCI- ENCEFILM | cOuRTEsY ERIC DUVIVIER AND CERIMES 

STUK Verbeeckzaal
13 - 23 februari

gratis

wo - za 14:00 - 22:30
zo - di 14:00 - 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief