THE PHOTOPHON PRINCIPLE (2013)

© A.Jacobs, courtesy Overtoon and Galerie Fortlaan 17

THE PHOTOPHON PRINCIPLE (2013)

Aernoudt Jacobs (BE)

The Photophon Principle is gebaseerd op het foto-akoestische principe dat aan het einde van de negentiende eeuw ontdekt werd door Alexander Graham Bell. Volgens dat principe kan een sterke lichtbron omgezet worden in geluid. Een lichtstraal valt op een materiaal, dat daardoor uitzet en opwarmt. De moleculen van dat materiaal gaan trillen waardoor geluid ontstaat. Bells onderzoek toont aan dat elk materiaal een bepaalde sonoriteit bezit. Photophon illustreert dat foto-akoestisch principe. Sterke lichtstralen worden geprojecteerd op een fotofonische schijf en we horen verschillende tonen. Doordat er in de schijf gaten zitten, wordt het licht in verschillende fragmenten verknipt. De verschillende tonen zorgen voor een ware muzikale compositie.

Aernoudt Jacobs is een Belgische geluidskunstenaar en componist. Gebaseerd op psychoakoestische theorieën verkent hij hoe perceptie beïnvloed kan worden en hoe geluid fysiek en emotioneel uitgedrukt kan worden. 

The pHOTOpHON PRINCIPLE Is pROducEd BY INTRO IN SITU, MAASTRICHT, PART OF THE RESONANCE NETWORK AND DEVELOPED IN COLLABORATION WITH THE LABORATORY OF ACOUSTICS AND THERMAL PHYSICS, KU LEUVEN suppORTEd BY DE VLAAMSE OVERHEID, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE 

STUK Expozaal
13 - 23 februari

gratis

wo - za 14:00 - 22:30
zo - di 14:00 - 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief