Lezing/debat 'You must change your life'

© T.Vanhaute
Home » lezing » Lezing/debat 'You must change your life'

Lezing/debat 'You must change your life'

i.s.m. Campus Gelbergen

In het kader van het Artefact festival, met als thema You Must Change Your Life, organiseert STUK in samenwerking met Campus Gelbergen een lezing- en debatavond rond het thema plasticiteit. De titel van het festival verwijst naar het gelijknamige boek van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk, waarin hij beweert dat de mens zich steeds wil en moet aanpassen aan zijn steeds wijzigende omgeving. Dit doet hij door te oefenen. Hedendaagse neurowetenschappen onderstrepen deze mogelijkheid tot zelf-verandering, maar waar liggen de grenzen van de menselijke plasticiteit? Hoeveel invloed kan de mens op zichzelf uitoefenen binnen een constante veranderende omgeving? En wat betekent dat voor de opvoeding? De sprekers van deze avond zullen vanuit het perspectief van de kinderpsychiatrie, neurowetenschappen en filosofie antwoord proberen te geven op die vragen. Tevens zal er tijdens 3 intermezzi live 'geoefend worden'. Hier zullen de thema’s communicatie, beweging en studeren via een liveoptreden van leraar en leerling worden geïllustreerd. 

SPREKERS 
Peter Adriaenssens (kinderpsychiater, KU Leuven, Onderzoeksgroep Psychiatrie)
Patrick Santens (neuroloog, UGent, departement Neurologie & hoogleraar UGent)
Bert van de Ven (filosoof - assistent hoogleraar, Sloterdijk-kenner, Universiteit van Tilburg)
Moderatie: Suzan Langenberg en Hicham Khalidi

Intermezzi:
1. Luc De Smet (filoloog, acteur, mime)  + leerling : lichaam in beweging
2. Anny Cooreman (Eureka) + leerling : brein / Anders Leren
3. Sander van der Maas & Lisa Gadeyne (oud-leerlingen Eureka) : getuigenissen van Anders Leren 

De bekende Leuvense kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens is de auteur van verscheidene klassiekers over het opvoeden van kinderen. 

Bert van de Ven,  is assistent hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Tilburg. Zijn onderzoek richt zich zowel op bedrijfsethische vraagstukken als op de hedendaagse filosofen. Hij publiceert regelmatig over thema's op het gebied van de wijsgerige ethiek.

Luc De Smet is filoloog en beëindigt in 1977 zijn acteursopleiding aan de Ecole Internationale Jaques Lecoq in Parijs. Daarna werkt hij als acteur, regisseur en auteur, zowel voor eigen voorstellingen en films als voor de officiële gezelschappen en televisiezenders in België, Europa en de V.S. Parallel daarmee verzorgt hij talloze workshops over beweging, spel en creativiteit en is gastdocent aan verschillende hogescholen en universiteiten in Europa en de V.S. In 1986 sticht hij de Kleine Academie (Brussel) en is daar sindsdien artistiek leider.  

Anny Cooreman is pedagoge. Ze heeft als oprichter van Eureka Onderwijs en Eureka Die-'s-lekti-kus ruime ervaring in diagnostiek, gedifferentieerde klassikale en individuele aanpak en strategische aanpak STICORDI. Ze stond aan de wieg van de orthopedadogische rekenmethode RekenTrapperS en heeft jarenlange ervaring in de vorming van professionelen.  

Sander van der Maas, is student Agogiek en heeft de twee eerste jaren van het secundair onderwijs bij Eureka (Leuven) gevolgd.

STUK Auditorium
wo 18 feb 201520:00

GRATIS zonder reservatie

Voertaal: Nederlands 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief