AIR WITH PAPER SHREDS, 2005 // THE IMPOSSIBLE LINE, 2014 // MAGNETIC FIELD METER, 2016

© Air with paper shreds, 2005 © Frederic Geurts

AIR WITH PAPER SHREDS, 2005 // THE IMPOSSIBLE LINE, 2014 // MAGNETIC FIELD METER, 2016

Frederic Geurts

Het werk Air with Paper Shreds kan begrepen worden als een reeks vormenstudies van beweging in de lucht. Ze ondersteunden de ontwikkeling van het sculpturale installatiewerk dat Frederic Geurts creëert, vaak in situ en inspelend op de omgeving waarvoor ze bestemd zijn. Geurts schrijft zich daarmee in, in de traditie van de site specific art, de beweging die de omgeving betrekt bij het kunstwerk. De scheiding tussen kunstwerk en haar omgeving wordt diffuser. Als toeschouwer, sta je in het kunstwerk waardoor een meer totale ontmoeting en ervaring kan ontstaan. De omgeving of de context kan zowel de architecturale ruimte als de betekenis van de plek zijn, maar evengoed de zwaartekracht waaraan we onderworpen zijn. De vorm uit Air with Paper Shreds vinden we o.a. terug in werk zoals Proposal for an art intervention, 2007 in Netwerk Aalst en de tijdelijke interventie in het park van het kasteel van Gaasbeek; In Between, 2013.

Parallel met zijn grotere installaties ontwikkelde Geurts instrumenten die reageren op voor het oog meestal onzichtbare veranderingen in de atmosfeer. Instrumenten zoals The Impossible Line en de Magnetic Field Meter plaatsen de tentoonstellingsruimte en de bezoeker in het grotere geheel; i.e. onze positie op de planeet en de wetmatigheden van de kosmos.

 

Frederic Geurts (B)
°1965, Wilrijk

Frederic Geurts woont en werkt in Antwerpen. Sinds 1988 bouwt hij aan een oeuvre waarin de dialoog met de context centraal staat. Steeds vaker vertaalt dit zich in realisaties voor de publieke ruimte. Frederic Geurts is vooral gekend omwille van zijn monumentale maar fragiele structuren die inspelen op de omgeving waar ze getoond worden. Geurts studeerde productontwikkeling in Genk. Tussen 2005 en 2013 was hij verbonden als praktijkdocent aan de MADfaculty in Hasselt waar hij het onderzoeksdomein kunst en publieke ruimte, een cross-over tussen architectuur en kunst, mee heeft uitgebouwd. Hij wordt vertegenwoordigd door Sofie Van De Velde Gallery.

9 - 21 feb 2016

GRATIS

Opening 9 feb 19:30 – 23:00
10 -21 feb
wo - za 14:00 – 22:00
zo - di 14:00 – 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief