DRONE AVIARY, 2015

Drone Aviary

DRONE AVIARY, 2015

Superflux

Het Drone Aviary project, een onderzoeksproject van The Superflux Lab, is een onderzoek naar het  sociale, politieke en culturele potentieel van drone technologie in de civiele ruimte. Doorheen een reeks installaties, films en publicaties tracht het project een blik te werpen op een stad in de nabije toekomst, waar ‘intelligente’, semi autonome en genetwerkte vliegende tuigjes onze leefruimte delen.

De installatie in STUK is opgebouwd uit een film die een familie van vijf drones introduceert, en gaat gepaard met een audio-narratief van Warren Ellis. De film zinspeelt op een wereld waarin het ‘netwerk’ fysieke autonomie krijgt, zich doorheen de wereld beweegt, autonoom beslissingen neemt en onze levens op vaak ondoorzichtige, maar ingrijpende manieren beïnvloedt. Een speculatieve map toont hoe de fysieke en digitale infrastructuur verweven wordt in een stad waarin smart technologies thuis zijn. Elk van de vijf drones in de film, is ontworpen om symbool te staan voor het samensmelten van de bredere sociale en technologische trends met de specifieke taken en functies die volging krijgen bij drone enthousiastelingen en ondernemers. Van Madison, het vliegende reclamebord en Newsbreaker, de mediadrone naar Nightwatchman, de bewakingsdrone, Routehawk, de verkeersmanagement assistent en tot slot Flycam, de Instadrone – elk van hen speelt in op het veld van de commerciële drones zoals het al bestaat of in volle voorbereiding is in industrie. Met een wettelijk kader voor het civiel gebruik van drones, op vraag van de Europese Commissie, in het vooruitzicht voor begin 2016, worden deze nabije toekomstscenario’s meer en meer plausibel. Maar zijn ze ook wenselijk?

Meer info over Drone Aviary

 

Superflux (UK/IN)

Superflux is het Anglo-Indisch ontwerperscollectief rond Anab Jain en Jon Ardern, dat opereert vanuit Londen. In hun praktijk onderzoeken ze de implicaties van nieuwe technologieën op de omgeving en het dagelijks leven. Hun consulting praktijk is klant- en vraaggericht, terwijl in hun onderzoekslab nieuwe ideeën worden ontwikkeld en getest. Zowel Anab Jain als Jon Ardern haalden hun master of arts in Interaction Design aan het Royal College of Art.

9 - 21 feb 2016

GRATIS

 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief