PAPER PLANES, 2014

© Triebflügel, Paper Planes, 2014, Sjoerd Knibbeler, courtesy LhGWR

PAPER PLANES, 2014

Sjoerd Knibbeler

De Paper Planes series bestaat uit zestien gevouwen papieren modellen van bestaande ontwerpen voor vliegtuigen die nooit werden ontwikkeld. Op basis van grotendeels online informatie, technische tekeningen en ‘kunstenaars impressies’, creëerde Knibbeler reconstructies. De vliegtuigjes bestaan nu voornamelijk op het internet, waar hun ontwerptekeningen worden gedeeld en bediscussieerd op fora voor vliegtuiggeschiedenis. Ze staan in de ogen van Knibbeler zowel voor mislukking als toekomstvisie. Enerzijds werden zo nooit gerealiseerd omwille van ontwerpfouten, budgettaire beperkingen of wegens gedatteerd, anderzijds verbeeldt elk ontwerp een toekomstvisie en werden ze zo ook deel van de collectieve verbeelding. Knibbeler zegt hierover: 'Sommige van deze ontwerpen zijn meer dan 80 jaar oud. Wat me opvalt is dat hoewel ze faalden als fysiek voertuig, ze nog steeds wereldwijd rondtoeren, als idee in virtuele vorm of als data.'

Elke foto is genoemd naar het vliegtuig waarop het werd gebaseerd en waarvan de korte geschiedenis is weergegeven op print. Knibbeler hield de gevouwen vliegtuigjes niet bij. Hij koos ervoor ze opnieuw open te plooien en te fotograferen; zo documenteert hij zijn eigen interpretatie. 

Interview FOAM 
Review metropolis M


Sjoerd Knibbeler (NL)
°1981, Weert

Sjoerd Knibbeler is een Nederlands beeldend kunstenaar, die woont en werkt in Amsterdam. In zijn praktijk combineert hij fotografie, video- en installatiewerk. Inspiratie haalt hij uit natuurlijke fenomenen zoals wind, luchtbeweging en klimatologische omstandigheden, en onderwerpen zoals vliegen, vliegtuigen, aërodynamica en klimatologie. Sjoerd Knibbeler is lid van het fotografiecollectief Piece of Cake. Hij studeerde aan de Koninklijke Kunst Academie, Den Haag, en wordt vertegenwoordigd door LhGWR in Den Haag.

9 - 21 feb 2016

GRATIS

 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief