SMOG TASTING: SMOG SYNTHESIZER, 2015

© The Center For Genomic Gastronomy

SMOG TASTING: SMOG SYNTHESIZER, 2015

The Center for Genomic Gastronomy & Nicola Twilley

De installatie Smog Tasting: Smog Synthesizer van The Center for Genomic Gastronomy en Nicola Twilley is een experimentele eetstand die de geur en smaak van luchtpollutie van verschillende locaties en tijdstippen simuleert. De installatie bouwt verder op eerder werk van deze door kunstenaars geleide denktank, waarin het proeven van smog centraal stond. Geïnspireerd door het feit dat opgeklopt eiwit voor 90% uit lucht bestaat – volgens Harold McGee’s gids naar culinaire chemie, On Food and Cooking - ging The Center aan de slag en gebruikte ze de structurele kenmerken van meringue deeg om luchtvervuiling op verschillende locaties te vergaren, proeven en vergelijken. Edible Geography auteur Nicola Twilley speculeerde verder op dit concept van “aeroir” en het idee dat zowel stedelijke als niet-stedelijke omgevingen een unieke smaak kunnen bevatten. Ze ging op zoek naar de geschiedenis en technologie van smog wetenschap en bezocht de proceskamers van het Bourns College of Engineering in de Universiteit van California, Riverside om te leren hoe wetenschappers synthetische smog creëeren in het lab.  The Center en Edible Geography werkten samen, met advies van Professor David Cocker en Mary Kacarab (UC Riverside) om een kleine smogkamer te ontwerpen en maken, en ontwikkelden een reeks synthetisch smog gerechten voor verschillende steden op de wereld op verschillende tijdstippen. Deze recepten zijn gebaseerd op vier types smog, gebruikt in atmosferische wetenschappen om de luchtvervuiling te karakteriseren: fotochemische smog, biogene fotochemische smog, klassieke “Pea Soupper” smog en agriculturele smog.

Meer info over de Smog Synthesizer
Meer info over smogmerengues


The Center for Genomic Gastronomy (US/NO/IE) & Nicola Twilley (US/UK)

The Center for Genomic Gastronomy is een denktank, geleid door kunstenaars en opgericht in 2010 door Zack Denfeld and Catherine Kramer. Ze onderzoeken biotechnologieën, en de biodiversiteit van menselijke voedselsystemen. In hun praktijk brengen ze controverses rond voedsel in kaart, prototypen ze alternatieve culinaire toekomsten en verbeelden ze een eerlijker, meer biodivers en mooier voedselsysteem. Kunstenaar en ontwerper Emma Conley is het derde kernlid en producent van CGG.

Nicola Twilley is een schrijfster, kunstenaar en curator, gebaseerd in New York. Ze gebruikt voedsel als primaire lens om de verhouding tussen mens en de geconstrueerde culturele en natuurlijke omgeving te exploreren en te herdenken. Ze is de auteur van de blog Edible Geography, mede-oprichtster van het Foodprint Project, en directeur van Studio-X NY, een netwerk rond stedelijke toekomsten, geleid door Columbia University's Graduate School of Architecture, Preservation, and Planning.

9 - 21 feb 2016

GRATIS

 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief