THE WEATHER WAR, 2012

The Weather War, 2012, official trailer

THE WEATHER WAR, 2012

Bigert & Bergström

The idea of creating a protective shield against tornadoes was formulated in 2004 by the Russian scientist Vladimir Pudov, at the Institute for Experimental Meteorology, Obninsk. In 2007, we travelled to Obninsk to interview him for our film, The Weather War. (…). We were intrigued by the scope of his idea of being able to affect the most powerful weather phenomenon on earth, and decided to take up the challenge and build it for him.
Bigert & Bergström, excerpt from field-guide The Storm, 2012

 

The Weather War is een documentaire/kunstfilm en een collectie van sculpturen over de pogingen van de mens om het weer te controleren. In een mix van land art performance en road movie, reisde het Zweedse kunstenaars duo Bigert & Bergström einde mei 2011 naar de Amerikaanse Mid-West, samen met de Canadese meteoroloog en stormenjager Mark Robinson. Het doel was om een tornado na te jagen en de uitvinding - De Tornado Diverter - te gebruiken om de naderende tornado af te leiden. Deze sculpturale machine, die naar de theorie van de Russische wetenschapper Vladimir Pudov werd gebouwd, heeft een negatieve voltage van 100.000 volt, die de positieve lading van de tornado zou afstoten, wat volgens de theorie van Pudov de reden is dat de tornado de grond raakt.

Onderweg zien we historische voorbeelden van hoe de wetenschap van de meteorologie ontwikkelde in symbiose met militaire doelen, en hoe deze visies uitmondden in moderne ideeën van geo-engineering. Deze controversiële ideeën met socio-politieke gevolgen sporen ons aan te vragen wie bevoegd is het weer of weersomstandigheden te beheersen of te veranderen.

In STUK wordt de film en de Tornado Diverter geflankeerd door een selectie van sculpturen en objecten uit de film; Churchtower, 2012 verwijst naar de dubbele aanpak van Italie in het beschermen van de wijngaarden, van religie tot anti-hagelkanonnen, Watershed, 2012 refereert aan het stijgende waterpeil in Bangladesh, terwijl Joplin Trees, 2012 de veldslag na de destructieve tornado van 22 mei 2011 in Joplin, VS weergeeft.

Meer algemeen, gaat The Weather War in op de problemen die wereldwijd het gevolg zijn van de klimaatverandering. Hoe gaan we met deze uitdagingen om? Passen we ons aan, of verklaren we de oorlog aan steeds toenemende agressieve weerfenomenen?

Meer info over The Storm


Bigert & Bergström (SE)
°1965, Stockholm & °1962, Stockholm

Mats Bigert en Lars Bergstrom vormen het Zweedse kunstenaarsduo Bigert &Bergström, en wonen en werken in Stockholm, Zweden. Hun praktijk varieert van grootschalige, al dan niet publieke, installaties tot sculpturen en film projecten. In hun werk leggen ze de nadruk op het samenkomen van mens, natuur en techniek en onderzoeken ze wetenschappelijke en maatschappelijke onderwerpen die besproken worden in de hedendaagse samenleving. Ze worden vertegenwoordigd door Gallery Niklas Belenius, Stockholm, Galerie Barbara Thumm, Berlin en Cis Art Lodgers, Barcelona.

9 - 21 feb 2016

GRATIS

 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief