at this height, but not yet in its fullness (STUK)

Myrthe van der Mark

Courtesy Myrthe van der Mark

The training of the body as an instrument of the mind is of the greatest importance for creative man. –– Johannes Itten

at this height, but not yet in its fullness (STUK) is een installatie en performance van Myrthe van der Mark rond rituelen en levenscycli. Het werk, waarvan de titel afgeleid is uit Aldous Huxley's The Doors of Perception, maakt deel uit van haar doorlopend onderzoek naar metamorfose. Van der Mark koppelt het thema van transformatie aan de notie van extase. Ze zoomt in op de frequenties waarop elementen vibreren en de energie die geabsorbeerd, doorgegeven of getransformeerd wordt. In de performance onderzoekt zij, in samenwerking met Joachim Badenhorst, de ademoefeningen van Mazdaznan. De focus ligt op lichaamsgerelateerde rituelen, zang met ritmische bewegingen en diverse lichamelijke zuiveringen.

Performance Myrthe van der Mark & Joachim Badenhorst

8 juni, 19:00 - 22:00

2023 - room-sized installation with a.o. orange shelter rescue camping tent, memory foam, daylight therapy, Belladonna drops.

Courtesy of the artist

Commissioned by STUK, House for Dance, Image & Sound in the context of Between knowing and understanding. The ecstatic being (2023).

Myrthe van der Mark
°1989, Zeist, Nederland

Myrthe van der Mark ging naar de Toneelacademie van Maastricht (NL), waar ze in 2021 de titel van Master of Arts kreeg. In 2015 studeerde ze één jaar Drama - Regie aan het RITCS in Brussel. Ze behaalde in 2012 een Bachelor in Fine Art aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Met haar performance L’Air werd ze eerste laureaat van Art Contest 2020. In ‘20/’21 was ze resident bij Zuidpool, Frans Masereel Centrum, Kunstencentrum BUDA, Het Bos, C-Takt, Vonk Studio's, School van Gaasbeek en werd ze ondersteund door De Vlaamse Overheid, Stichting Niemeijer Fonds, Platform 0090 en Otty Park. In ’22 ontving ze een ontwikkelingsbeurs voor de looptijd van 2 jaar van De Vlaamse Overheid. Van der Mark presenteerde haar werk bij Extra City, 10N, Avee Gallery, Platvvorm, Z33, Ulterieur, Cc Binder, Kransen, Art Brussels, Universal Exports, Museum D'Hondt-Dhaenens, M HKA en Red Herring Salon. Ze wordt ondersteund door Rossinant en, wanneer niet in residentie, woont en werkt ze in Oostende.


Portret © Koen Broos