Disco Ball (Ether)

Jeanne Susplugas

Jeanne Susplugas - Disco Ball (Ether) detail (2019)

‘Blending art and science often involves using technologies, but my relationship with science is above all about perceptions and emotions.’ - Jeanne Susplugas in an interview with Institut Français

Disco Ball (Ether) is een sculptuur opgebouwd uit hout en reflecterend glas. De vorm stelt de chemische formule van ether voor: C4H10O. Het werk maakt deel uit van een serie waarin de kunstenares, afkomstig uit een familie van farmaceutische onderzoekers, met verschillende formules werkte van alprazolam en chloroform tot ethanol. De stoffen hebben allemaal een gemeenschappelijke werking: ze beïnvloeden ons gedrag en onze gemoedstoestand en staan bekend om hun bewustzijnsveranderende kwaliteiten.

Disco Ball (Ether) verwijst naar de banden tussen middelengebruik en clubcultuur en stelt tegelijkertijd vormen van verslaving en afhankelijkheid ter discussie die wijdverbreid en grotendeels geaccepteerd zijn in de samenleving. Dansend onder de Disco Ball (Ether) worden we meegesleept door de lichtstralen en beïnvloed door het effect van een product, wat dat ook moge zijn.

2019 - disco ball installation, 2870 x 1270 x h1420cm, 30kg, polystyrene & mirror
Courtesy the artist

Jeanne Susplugas
°1974, Montpellier, Frankrijk


De praktijk van Jeanne Susplugas bestaat uit tekeningen, fotografie, videowerken, installaties en virtual reality. In haar werk belichaamt ze consequent haar opvattingen over verslaving, eenzaamheid en vervreemding en reflecteert ze met een scherpe en kritische blik en gevoel voor humor over de tekortkomingen in onze samenleving. Het resultaat is vaak even aantrekkelijk als verontrustend. Jeanne Susplugas studeerde kunstgeschiedenis aan de Université Paris I Panthéon-Sorbonne. Haar werk werd wereldwijd getoond in instellingen als KW in Berlijn (DE), la Villa Medicis in Rome (IT), le Palais de Tokyo in Parijs (FR), CAB-Centre d'art Bastille in Grenoble (FR), het Museum of Modern Art in St Etienne (FR), Emily Harvey Foundation in New York (US), Margaret Lawrence Gallery in Melbourne (AU) en Galerie Valérie Bach/La Patinoire royale in Brussel (BE). In 2015 werd ze benoemd tot "Coup de coeur du Jury" in het Palais de Tokyo in het kader van de Art & Care prijs. Ze won ook de Opline prijs, de eerste prijs voor digitale hedendaagse kunst, en de Philips-Artsper prijs. Jeanne Susplugas woont en werkt momenteel in Parijs. Ze wordt vertegenwoordigd door Galerie Valérie Bach/La Patinoire Royale, Brussel.


Portretfoto © Eva Georgy