Endolphins

Hanne Lippard

Hanne Lippard - Endolphins, Courtesy the artist

Endolphins is een geluidsinstallatie waarin Lippard herhaling gebruikt om een vocale partituur te creëren. Het woord lijkt hierdoor als het ware uitgehold te worden, alsof de oorspronkelijke betekenis ervan wordt opgelost voor zowel spreker als luisteraar. De herhaling zorgt immers voor een bepaalde trance, een staat van hypnose die de cognitieve contouren van het woord oplost. De woorden endorfine en dolfijnen versmelten uiteindelijk tot één woord in de geest van de luisteraar. Ze vertellen een verhaal zonder in te zoomen op de concrete ervaringen van de protagonist. Het enige dat we weten is dat het een vrouw is. Dit verlies van betekenis door herhaling verwijst tevens naar een verlies van het zelf dat kan optreden in de repetitieve keten van vraag en antwoord in (digitale) communicatie en de dopamine high die volgt op elke onmiddellijke respons. Aan de ene kant kun je het gevoel hebben dat je te veel deelt, aan de andere kant alsof je helemaal niets hebt gedeeld en enkel overblijft met een zere duim.

2023 – 6-channel sound-installation
Courtesy of the artist and LambdaLambdaLambda
Commissioned by STUK, House for Dance, Image & Sound in the context of The Ecstatic Being. Between knowing and understanding (2023).

Hanne Lippard
°1984, Milton Keynes, Verenigd Koninkrijk

Hanne Lippard onderzoekt in haar praktijk de stem als medium. Haar opleiding in grafisch ontwerp voedt hoe taal visueel krachtig kan zijn; haar teksten zijn eerder visueel, ritmisch, en performatief dan puur informatief, en haar werk wordt overgebracht via een variëteit aan disciplines: kortfilms, geluidswerken, installaties en performances. Haar performances en installaties werden recent gepresenteerd in o.a. LA MAISON DE RENDEZ-VOUS (BE), Una Boccata d’Arte, Grottole (IT), IAC, Villeurbanne (FR), M HKA (BE), STUK Leuven (BE), FRAC Lorraine (FR), Center for Contemporary Arts Berlijn (DE), KW Institute for Contemporary Art Berlijn (DE), Kunsthalle Mainz (DE), Riga Biennial (LV), Kunsthalle Wien (AT) en Whitechapel Gallery in Londen (UK). Hanne Lippard woont en werkt in Berlijn. Ze wordt vertegenwoordigd door LambdaLambdaLambda Gallery.


Portretfoto © Neven Allgeier