If you die before you die, you won’t die when you die

Warre Mulder

Warre Mulder - Spiral lift off (2023)

‘if you die before you die, you won’t die when you die. That’s the actual key. It’s not psychedelics, it’s not drugs; it’s this concept of navigating the liminal space between what you and I are doing right now, and dreaming and death. In that state, the mystics and sages tell us, is the potential to grasp a very different view of reality.’ - Brian Muraresku, author of The Immortality Key, in conversation with Derek Beres.

Een fascinatie voor de relatie tussen planten, spiritualiteit en religie ligt aan de basis van de ruimtelijke installatie van de Nederlands-Belgische kunstenaar Warre Mulder. Centraal staat een monumentale sculptuur gebaseerd op de Keltische god Cernunnos. Vaak afgebeeld in zwevende meditatieve houding met een slang en ring in de hand, werd ‘de gehoornde’ vereerd als heer van het woud, het wild, de jacht en de onderwereld in het vroegere Engeland, Frankrijk en België. Verbonden met het ritme van de natuur en de circulaire beleving van de werkelijkheid, wordt Cernunnos ieder jaar opnieuw geboren in de lente en sterft hij in de herfst. Mulder combineert karakteristieken van Cernunnos met eigenschappen van die andere gehoornde God uit de Griekse mythologie, Pan. Hij verwijst verder naar de cultus rond de Griekse God Dionysus, in wiens rituele verering wijn aangelengd met planten en kruiden (o.a. nachtschade) voor trance-inducerende effecten zorgde.

Het gebruik van hallucinogene planten is al eeuwenlang verweven met de mensheid. De mogelijks hierdoor geïnduceerde mystieke ervaringen liggen aan de basis van veel mythologische, spirituele en religieuze tradities. In zijn installatie refereert en combineert Mulder vrijuit en zoekt hij naar een nieuwe beeldtaal waarin deze vormen van kennen en begrijpen hun plaats vinden.

2023 - sculptural installation including Spiral lift off, various dimensions

Courtesy of the artist
Commissioned by STUK, House for Dance, Image & Sound in the context of The Ecstatic Being. Between knowing and understanding (2023).

Warre Mulder
°1984, Borgerhout, België

Warre Mulder groeide op in een Nederlandse familie in België. Hij genoot een opleiding in de schilderkunst aan het Sint-Lucas in Antwerpen maar besloot gaandeweg zich te verdiepen in een brede sculpturale praktijk, aangevuld met videowerken en installaties. Zijn fabelachtige wezens zijn veelal geïnspireerd door beelden uit de mythologie, religie, popcultuur en sciencefiction en lijken uit een heel eigen universum te komen. Intuïtie, bezieling, assemblage, humor en toeval zijn belangrijke ingrediënten in de totstandkoming van zijn werk. Recent exposeerde Mulder o.a. in Façade, CBK Zeeland, Middelburg, NL; Galerii Luxfer, Lipa Art collection, CZ; DMW Gallery; Whitehouse Gallery; De Garage Mechelen, BE; en Krasj Ninove, BE. Warre Mulder wordt vertegenwoordigd door Whitehouse Gallery. Hij woont en werkt in Zeeland (NL) en Antwerpen (BE).


Portretfoto © Lynn Kastanovics