Trypps #7 (Badlands)

Ben Russell

Ben Russell - Videostill Trypps #7 (Badlands)

'I call my practice “psychedelic ethnography”; a practice which aims at a knowledge of the Self/self, a movement towards understanding, in which the trip is both the means and the end.” - Ben Russell, 2013

‘is anything more expressive of interiority and subjectivity than a human face….’ - Ben Russell quoting Véréna Paravel and Lucien Castaing-Taylor, Sonic Acts 2017

In Trypps #7 (Badlands) zien we een jonge vrouw in het Badlands National Park in South Dakota tijdens een lsd-trip. Haar zachte gelaatsuitdrukking geeft te kennen dat ze de werkelijkheid op een andere manier ervaart. Na een tijdje wordt het duidelijk dat wat we zien niet het camerabeeld van de vrouw is, maar de reflectie in een spiegel die gemanipuleerd wordt. Wat we dachten te begrijpen als een beeld van de werkelijkheid wordt doorbroken. De film evolueert geleidelijk naar een verkenning van het uitgestrekte woestijnlandschap dat haar omringt; binnen- en buitenwereld vloeien vrij in elkaar over. Russells Trypps #7 biedt niet alleen een blik op de subjectieve ervaring van een psychedelische reis, maar reflecteert tegelijkertijd over de kracht van de camera om perceptie in vraag te stellen en ruimtes te openen voor transcendentie.

Trypps #7 maakt deel uit van een reeks films die Russell startte in 2005 rond transcendente ervaringen, etnografische en antropologische codes en het potentieel van cinema.

2010 - single-channel video installation, 10:00, Super16mm transferred to HD

Courtesy of the artist

Ben Russell
°1976, Springfield, MA, Verenigde Staten

Ben Russell is een filmmaker, beeldend kunstenaar en curator. Hij creëert in zijn films en installaties intense, hypnotiserende en soms zelfs hallucinerende ervaringen die de conventies van de gangbare documentaire uitdagen. Zijn werk ontwikkelt zich tussen experimentele cinema en een vorm van speculatieve etnografie in een proces dat hij soms duidt als ‘psychedelische etnografie’. Een film(installatie) van Russell ervaren is als een niet-narratieve geritualiseerde reis waarin de instinctieve subjectieve lading van psychedelica verbonden wordt met protocols van visualisatie en objectivering. Het werk van Russell werd getoond in soloscreenings en -tentoonstellingen in Centre Georges Pompidou, het Museum of Contemporary Art Chicago, het Rotterdam Film Festival, het Wexner Center for the Arts, the Viennale en het Museum of Modern Art NY. Russell studeerde kunst en semiotiek aan Brown University en film en nieuwe media aan het Art Institute in Chicago. Hij woont en werkt in Marseille, Frankrijk.


Portretfoto © Jakov Munizaba

Ben Russell - Artist Talk on Psychedelic Ethnography
Sonic Arts 2017