UNDER HYPNOSIS

Matt Mullican

Matt Mullican - UNDER HYPNOSIS, 1996 (video still). Collectie Van Abbemuseum, Eindhoven 2315-A11

“I have built a square as a device to enter, to basically create a boundary and one of the points of this good room, of this space was that I could actually in my own way compose the subject of the work as I am doing it / So I can say in the square which I created exists myself but myself in a different time, a different age, a different emotional and physical stage / So I would say we should see if it works.” - Matt Mullican in Matt Mullican Under Hypnosis - Walking back from the central station (1996)

‘Hypnose-performances zijn belangrijk voor me. Ik leer er veel uit, ‘that person’ is echt interessant voor mij. In zekere zin komt veel van mijn werk hieruit voort, er is een duidelijke relatie. Het is erg psychedelisch, als een explosie, het is chaos, maar het is daar dat het goud zit. (...) Je belandt in een bepaalde mentale toestand die je niet in de hand hebt, het is altijd weer een uitdaging.” (Citaat uit een interview door Kathleen Weyts met Matt Mullican, Hart Magazine, 2022)

Sinds het einde van de jaren 70 vormen performances onder hypnose een essentieel onderdeel van de praktijk van de Amerikaans-Venezolaanse kunstenaar Matt Mullican. Voor Mullican betekent een performance onder hypnose een reis naar het imaginaire; hij vindt daarin de ideale manier om zich in denkbeeldige situaties, personen of zelfs objecten te verplaatsen en ze als reëel te ervaren.

In 1996 koos Mullican de Zuilenzaal van het Arenberg Instituut (het huidige STUK-gebouw) in Leuven om er voor het eerst in Europa een hypnoseperformance te presenteren en op te nemen. Het werk maakte deel uit van een reeks performances Matt Mullican Under Hypnosis die plaatsvonden op verschillende locaties in Brussel en Leuven tussen 27 april en 5 mei 1996. Een selectie van deze video-opnamen wordt voor het eerst in STUK getoond. In de recordings zien we Mullicans alter ego ‘That Person’ in de tentoonstellingsruimte van STUK (de voormalige Zuilenzaal) een lijn overschrijden, op [zijn] ogen lopen, het koud krijgen en tekeningen maken als een 4- en een 55-jarige. In Brussel zijn we getuige van ‘That Person’ die dorst krijgt, een beeld uitzoekt en er dieper probeert in te gaan, die terugloopt van het centraal station en uiteindelijk gefrustreerd vastzit tussen twee spiegels.

1996 – video (PAL, colour, sound):
CROSSING THE LINE / WALKING ON MY EYES: 5’11”
GETTING COLD: 5’51”
MAKING A DRAWING AS A 4 YEAR OLD: 10’15”
MAKING A DRAWING AT 55 YEARS OLD: 26’06”
LOOKING FOR A PICTURE / ENTERING A PICTURE: 22’33”
WALKING BACK FROM THE CENTRAL STATION / TWO MIRRORS : 20’15”
THIRSTY, ENJOYING 3 BOTTLES OF WATER: 11’40”

Courtesy of the artist. Collectie Van Abbemuseum, Eindhoven.

Matt Mullican
°1951, Santa Monica, California, Verenigde Staten

Matt Mullican is een Amerikaans-Venezolaanse kunstenaar en zoon van de kunstenaars Lee Mullican en Luchita Hurtado. Zijn werk houdt zich bezig met systemen van kennis, betekenis(geving) en taal. Mullican werkt ook met de relatie tussen waarneming en werkelijkheid, tussen het vermogen om iets te zien en het vermogen om het weer te geven. Sinds de jaren 70 staat Mullican bekend om zijn performances onder hypnose, waarbij hij een alter ego kanaliseert nl. 'That Person', die extreem en grillig gedrag vertoont. Mullicans werk is nationaal en internationaal tentoongesteld in onder meer The Metropolitan Museum of Art, New York; Haus Der Kunst, München; de National Galerie, Berlijn; het Stedelijk Museum, Schiedam; Museum of Contemporary Art, Los Angeles en The Museum of Modern Art, NY. Mullican heeft lesgegeven en lezingen gegeven aan onder meer Columbia University, The School of Visual Arts, New York, The Rijksakademie, Amsterdam, The London Institute, Chelsea College of Art and Design, Engeland en Hochschule für bildende Künste Hamburg. Hij wordt vertegenwoordigd door o.a. Cristina Guerra Contemporary Art, Brooke Alexander Gallery, Peter Freeman, Inc. en Tracy Williams, LTD., Mai 36 Galerie, Georg Kargl Fine Arts, Galerie Johann Widauer, Peter Freeman Inc., ProjecteSD, en Galerie Micheline Szwajcer. Hij woont en werkt in Los Angeles en Berlijn.