Untitled / Selection of works on paper

Julius Bockelt

Julius Bockelt - Untitled. Courtesy of the artist and Christian Berst Gallery, Paris

"When I draw lines, I organise my thoughts. I understand how the world works, how the weather develops, how images shape the world. And then sometimes you have to let go of the line, and when you look at it again, it proceeds." (Julius Bockelt in an interview with Süddeutsche Zeitung Magazin, Edition 46, Atelier Goldstein, 2022)

“(...) a process is at work here, representing nothing less than a world view. Bockelt’s search for metaphysical meaning is manifested in a scientific perfection that abolishes antagonisms. Bockelt is skilled at combining energies.” - Christiane Cuticchio (founder and director of the Atelier Goldstein in Frankfurt until 2020)

Gefascineerd door (meta)fysische en technische fenomenen enerzijds en natuurobservaties anderzijds gaat het werk van Julius Bockelt op zoek naar de formele en sensuele verbinding tussen de dingen die hem omringen en die hij creëert. Zijn tekeningen, gemaakt met een fijne inktpen op papier, zijn gebaseerd op visuele en auditieve fenomenen zoals wolkenstudies en circuit-bending. Uit de vrije hand getekend, rij per rij, manipuleert Bockelt factoren als hoek, grootte en aantal overlappingen om verschillende effecten te laten ontstaan: glinsteringen, moiré-effecten of optische illusies. 'In zijn artistiek onderzoek volgt Bockelt zijn geluids- en beeldconcepten, alsof hij zijn kennis en voorspellingen steeds opnieuw wil controleren. Bij de uitvoering van de tekening is technische en gestuele precisie van doorslaggevend belang. Want het is de nauwkeurigheid van de lijn die Bockelt de zekerheid verschaft die hij zoekt. Voor de kijker zijn deze complexe kleinschalige structuren een visuele uitdaging. Wie naar deze (...) composities kijkt, gaat onvermijdelijk op zoek naar wat achter de pure tekening ligt: een begin, een volgorde en een einde - met andere woorden, een dieper verhaal.’ - Sven Fritz

2019 - Untitled - Ink on paper - 22 x 24,2 cm
2019 - Untitled - Ink on paper - 16,8 x 16,8 cm
2019 - Untitled - Ink on paper - 40 x 27 cm
2019 - Untitled - Ink on paper - 31,5 x 24 cm
2019 - Untitled - Ink on paper - 14,7 x 11 cm
2019 - Untitled - Ink on paper - 12,9 x 13,2 cm
2019 - Untitled - Ink on paper - 21 x 14,8 cm
2019 - Untitled - Ink on paper - 24 x 18 cm


Courtesy of the artist and Christian Berst Gallery

Julius Bockelt
°1986, Frankfurt am Main, Duitsland

Julius Bockelt is gefascineerd door de grenzen van de waarneming. Geluiden, trillingen, golven en interferenties worden zichtbaar gemaakt in zijn werk dat zich manifesteert in tekening, sculptuur, geluidscompositie en performance. Door observatie en poëzie samen te brengen, ontstaan netwerkstructuren die opvallende optische illusies creëren. De werken van Bockelt zijn opgenomen in de collecties van het Musée national d'art moderne (Centre Pompidou), Hannah Rieger (Oostenrijk), The Museum of Everything (Engeland), Ulrike Crespo (Duitsland) en de abcd/bruno decharme collectie (Parijs) en exposeerde onder meer in 3331 Arts Chiyoda in Tokyo (JP), Documenta 15 in Kassel (DE), Atelier Goldstein in Frankfurt (DE), Museum Folkwang in Essen (DE), Musée Visionnaire in Zürich (CH) en Frith Street Gallery in Londen (UK).

Julius Bockelt is lid van de Goldstein workshop en wordt vertegenwoordigd door Christian Berst. Hij woont en werkt in Frankfurt am Mein.


Portretfoto © atelier goldstein, Frankfurt am Main