In 1985 realiseerde Stefaan Decostere in samenwerking met Paul Virilio, Klaus vom Bruch, Jack Goldstein en Chris Dercon de video Warum wir Männer die Technik so Lieben voor de toenmalige BRT. Er werd onderzocht hoe oorlog, snelheid en technologie de werkelijkheid organiseren en reorganiseren; hoe de realiteit in feite een mediagebeuren wordt. Deze video is het analoge vertrekpunt van WARUM 2.0.

De veranderde houding die ontstaan is ten opzichte van het documentaire beeld is het hoofdthema van WARUM 2.O. Een cirkelpanorama temidden transparante schermen en meerdere interactieve punten van toegang maken van WARUM 2.0 een arena waar bezoekers kunnen ingrijpen op de kracht van het beeld.

Bij wijze van inzet werd een nieuw gesprek opgenomen met Paul Virilio. Zowel ter plaatse als online staan nieuwe werkmiddelen klaar van Christian Decker, Edwin Uytenbroek, Chris Devriese, Jonas Hielscher en Sander Korebrits. Freelance cameraman Daniel Demoustier stelt zijn opnamen van Haïti, Irak, Gaza, Darfur, Kosovo en Afghanistan ter beschikking.