De Avond van de Stem (The Voice is False, Skin Voice & Idioter)

© Siri Landgren

De Avond van de Stem (The Voice is False, Skin Voice & Idioter)

Siri Landgren (SE), Anna Raimondo (IT), Alma Söderberg (SE) & Hendrik Willekens (BE)

De Avond van de Stem biedt een programma met voorstellingen en kunstwerken die de menselijke stem als uitgangspunt hebben. De stem van de mens is aan de ene kant uniek, en bepaalt de identiteit van een persoon, maar aan de andere kant kan de menselijke stem ook veel ruis opwekken waar je niks meer uit kan opmaken bv. als vele stemmen zich samen laten horen. In het kader van You Must Change Your Life is het hier de stem die tot verandering aanzet. Wie niet roept, wordt niet gehoord. De stem doet volgen of zorgt juist voor afstand.

The Voice is False

Siri Landgren (SE)

The Voice is False is een lezing-performance over het gebruik van de stem in de popcultuur. Door gebruik te maken van een digitale vocoder, een veelgebruikt instrument binnen de muziekpopcultuur die de frequenties van een stem analyseert en synthetiseert, wijst de kunstenaar ons op de vervalsing van de stem als zangstijl. De performance is opgezet als een lezing, maar het blijft voor de kijker onduidelijk of we nu naar een performance kijken of naar een lezing.

Siri Landgren werkt met geluid, muziek en tekst. In haar werk verandert theorie in praktijk, inhoud wordt vorm en het concrete omarmt het abstracte. Siri's praktijk zou niets zijn zonder de basis van poststructuralistische filosofie, queer theory en intersectionele studies. Gefascineerd door de manier waarop wij betekenis creëren door geluid, is Siri geobsedeerd door de expressieve kracht van de menselijke stem, haar vermogen om een gevoel van culturele en lichamelijke identiteit direct te creëren. Landgren studeerde filosofie aan de Universiteit van Uppsala, gevolgd door compositie aan de Kunsthogeschool Valand in Goteborg.

Skin Voice

Anna Raimondo (IT)

De participatieve performance Skin Voice begint bij de volgende aanname: Wat voor en hoeveel informatie kan een stem bevatten? Skin Voice is gebaseerd op een eenzijdige instructie: luisteraars worden uitgenodigd deel te nemen aan een performance waarin zij moeten verbeelden wie de onzichtbare persoon is die tegen hen praat, live. Hoe zal het publiek zich zijn of haar neus inbeelden? Of zijn/haar ogen? Hoe wordt door de stem van de luisteraar het lichaam en de persoonlijkheid van de spreker gereconstrueerd? 

Anna Raimondo is een Italiaanse kunstenaar gevestigd in Brussel. Haar onderzoek verkent luisteren als zowel een politieke en esthetische ervaring. Ze maakt gebruik van geluid om relationele omgevingen te construeren. Ze heeft deelgenomen aan verschillende internationale tentoonstellingen , residenties en festivals waaronder de solotentoonstelling Beyond voice. Me, you and everyone who is listening op Arte Contemporanea Bruxelles (BE) ; de 5de Marrakech Biennale (MA) ; Espace ( Im ) Media in Sporobole Art Center ( Sherbrooke, CA) ; etc. Haar radiofonische werken zijn internationaal uitgezonden ( Kunst Radio (AT); Deutschlandradio Kultur (DE) Resonance fm (UK); Arte Radio (FR) etc.) 

Idioter

Alma Söderberg (SE) & Hendrik Willekens (BE)

'Je moet je inhouden om niet op te springen en mee te dansen [...] een hypnotiserende ervaring met veel ruimte voor wat er in het moment ontstaat. ' (De Standaard)

'Idioter is een knotsgekke voorstelling die je onderdompelt in een ander universum' (****, cobra.be)

In Idioter werken de kunstenaars Alma Söderberg en Hendrik Willekens samen. Ze creëren een concertante uitvoering waar de muziek van Willekens de lichamelijke bewegingen en stem van Söderberg ondersteunt. Ze speelt met lettergrepen, intonaties, cadansen, gebaren, droomtaal … een spel van intensiteit en ritme. De focus ligt op de ‘flow’. Hiernaast bestaat het werk uit de tekeningen van Willekens, geometrische landschappen die verdwijnen in een enkel verdwijnpunt. Hij maakt deze tekening over en weer waardoor het uitbreiden van het landschap een thema wordt; steeds weer voelt de kijker zich aangetrokken tot hetzelfde ‘niets’.

Alma Söderberg werkt als choreograaf, performer en performer-muzikant na haar studies flamenco, hedendaagse dans en choreografie. Alma maakt voorstellingen waarbij geluid, beweging en spraak (zingen, dansen en praten) even belangrijk zijn. Ze heeft drie solo-optredens gedaan: Entertainment, Cosas en Travail, heeft een lopende samenwerking met Jolika Sudermann met wie ze de voorstelling A Talk maakte en speelt muziek in de voorstellingsband John The Houseband. Ze studeerde in 2010 af aan SNDO de choreografie-afdeling van de Amsterdamse kunstacademie.

Hendrik Willekens is geboren, woont en werkt in België. Hij studeerde theater en mime. Als performer werkte hij samen met o.m. Roy Peters, John The Houseband en Nicole Beutler.

Idioter by and with Alma Söderberg and Hendrik Willekens in collaboration with Igor Dobričić | production Het Veem Theater Amsterdam | coproduction Kunstenfestivaldesarts Brussels, Göteborgs Dans & Teater Festival and Baltoscandal Festival as part of the NXTSTP network | support culture programme of the European Union | furthermore coproduced SPRING Performing Arts Festival and workspacebrussels | additional support Swedish Arts Council (Kulturrådet) and Kultur i Väst (Region Västra Götaland, Sweden)

Skin Voice in samenwerking met Moussem 

STUK Soetezaal
do 19 feb 201520:00

basis € 10 | reductie: €6

Schrijf je in op onze nieuwsbrief