The Hand, the Eye and It | The Hand, the Eye, It and the foot

© H.Houben

The Hand, the Eye and It | The Hand, the Eye, It and the foot

Hedwig Houben (NL)

The Hand, the Eye and It and the foot is een gedocumenteerde lezing-performance waarin een plasticine replica van Hedwig Houbens eigen hand, in de film te zien als een amorf, vleeskleurig object op de tafel, de rol van bemiddelaar op zich neemt. De hand middelt tussen de uitvoerder (het oog van de maker) en het ongrijpbare 'het' (het ding dat gemaakt wil worden). Door de complexiteit van de relaties tussen de verschillende elementen te benoemen, wijst Houben ons op de letterlijke en symbolische rol van die elementen. De scheiding tussen subject en object, performer en maker, de hand en het oog worden ter discussie gesteld. De video (The Hand, the Eye, It and the foot) is een adaptatie van de sculptuur (The Hand, the Eye and It).

Het werk van de Nederlandse kunstenares Hedwig Houben laat zich wellicht het best definiëren als talige performances, waarin zij het artistieke proces en de positie van zichzelf als kunstenaar in kaart brengt. Houben legt daarin, zowel op een persoonlijk als op een kunsthistorisch niveau, het creatieve proces en de zoektocht naar betekenis binnen de productie van kunst fijntjes bloot: de autonomie van de sculptuur, artistieke presentatie, authenticiteit, waardes en de werkelijkheid ontvouwen zich langzaam in een verwarrend en soms absurd woordspel.

Haar werk was onder andere te zien in groepstentoonstellingen Don’t You Know Who I Am? Art after Identity Politics, MuHKA, Antwerpen, Dutch Don’t Dance, Aspect Ratio, Chicago, Six Possibilities for a Sculpture, La Loge, Brussel, The Moon has a Complicated Geography, De Vleeshal, Middelburg, Definitional Disruptions, Kunstraum, Londen. Recente solotentoonstellingen had Houben in 1646, Den Haag, P/////AKT, Amsterdam en Playstation, Galerie Fons Welters, Amsterdam. Performances onder meer in het Goethe Institute Rotterdam, Piano Nobile, Geneva en Playground, STUK, Leuven. Houben studeerde aan AKV/St.joost, Breda, Kunstakademie Düsseldorf en was een resident aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK), Gent van 2010 tot 2011.

STUK Expozaal
11 - 22 feb 2015

GRATIS

WO 11 FEB 17:00 - 22:00
DO 12 - ZA 14 FEB 14:00 - 22:00
ZO 15 - DI 17 FEB 14:00 - 19:00
WO 18 - ZO 22 FEB 14:00 - 22:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief